Spelregelwijzigingen seizoen 2020 - 2021

01 mei 2020

Beste SNO-ers, 

Omdat het huidige voetbalseizoen voor de meeste scheidsrechters al ten einde is, kunnen we voorzichtig vooruit kijken naar het volgende seizoen. Hier vind je alle spelregelwijzigingen en verduidelijkingen voor seizoen 2020/’21.

Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands. Alle spelregelwijzigingen en verduidelijkingen zijn gesorteerd per spelregel:

Regel 1 (Het speelveld)

Doelpalen en doellatten mogen bestaan uit een combinatie van de vier basisvormen (vierkant, rechthoekig, rond of ovaal).

Regel 10 (De uitslag van een wedstrijd bepalen)

Gele kaarten en vermaningen gegeven tijdens de wedstrijd, tellen niet meer mee in de strafschoppenserie. Een speler die dus zowel tijdens de wedstrijd als tijdens de strafschoppenserie een gele kaart krijgt, ontvangt geen rode kaart. 

En zie de wijzigingen onder Regel 14. 

Regel 11 (Buitenspel)

Een opzettelijke handsbal van een verdediger wordt gezien als ‘opzettelijk spelen’ bij buitenspel. 

Regel 12 (Overtredingen en onbehoorlijk gedrag)

Hands:

De grens tussen de arm en de schouder is gedefinieerd als de onderkant van de oksel (zie afbeelding onderaan deze pagina).

Een ongelukkige/toevallige handsbal van een aanvaller is alleen strafbaar wanneer dat meteen voorafgaand aan een doelpunt of duidelijke scoringskans gebeurt.

Overig:

Een keeper kan worden bestraft met een gele kaart (vanwege het onderbreken van een veelbelovende aanval) of rode kaart (vanwege het ontnemen van een duidelijke scoringskans) wanneer hij de bal voor de tweede maal speelt (bijv. na een doelschop of vrije schop), zelfs indien hij dat met de hand of arm doet.

Elke overtreding (niet alleen fysieke overtredingen) die een veelbelovende aanval onderbreekt, moet worden bestraft met een gele kaart (behalve wanneer een strafschop wordt toegekend en de verdediger een poging deed om de bal de spelen)

Een speler die weigert vier meter afstand te houden bij een scheidsrechtersbal, moet worden bestraft met een gele kaart. 

Als de scheidsrechter voordeel geeft of een snelle hervatting toestaat na een overtreding waarmee een veelbelovende aanval werd onderbroken, wordt de overtreding niet meer bestraft met een gele kaart.

Vasthouden is slechts een overtreding indien een speler zijn tegenstander daarmee belemmert in zijn beweging. 

Regel 14 (De strafschop)

Een overtreding van de keeper wordt niet bestraft wanneer een strafschop gemist wordt (inclusief op de paal/lat), tenzij de overtreding van de keeper duidelijk invloed had op de strafschopnemer.

Indien een strafschop wordt overgenomen vanwege een overtreding van de keeper, wordt de keeper de eerste keer vermaand. Daarop volgende overtredingen worden bestraft met een gele kaart.

De strafschopnemer wordt bestraft (strafschopnemer krijgt indirecte vrije schop tegen/strafschop telt als gemist en de nemer ontvangt een gele kaart) indien de strafschopnemer en de keeper op exact hetzelfde moment een overtreding maken.

http://www.sao-apeldoorn.nl/wp-content/uploads/2020/04/Hands-uitleg-e1586285657986.png

Verduidelijking van de IFAB: met het groene deel van de arm kan je nooit hands maken.

De tekst hierboven is slechts een samenvatting, vertaald uit het Engels. Het originele document van de IFAB is hier te downloaden. Daar vind je ook achtergronden en uitleg bij alle wijzigingen. 

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren