Eet- en drinkpauzes toegestaan tijdens wedstrijden vanwege ramadan

24 maart 2023

Beste SNO-ers,

Zoals jullie wellicht al in de media voorbij hebben zien komen rond wedstrijden in het betaald voetbal, willen wij dit seizoen – voor het eerst – meer aandacht schenken aan de ramadan die deze week weer begonnen is. Een jaarlijks terugkerende periode waarbij moslims die hieraan meedoen tussen zonsopgang en zonsondergang vasten.

Ook in het amateurvoetbal (veld en zaal) wordt er in die periode gevoetbald in de avonduren. Het gaat dus ook gebeuren dat het vasten doorbroken mag worden tijdens een wedstrijd. Via deze link vinden jullie globaal het overzicht van de zonsopgang en -ondergang voor de maanden maart en april en weten jullie dus op welk tijdstip het vasten doorbroken mag worden per avond.

Wij willen hierover het volgende adviseren bij avondwedstrijden waarbij het vasten tijdens een wedstrijd doorbroken mag worden:

  • De wedstrijd wordt door de scheidsrechter kort stilgelegd op het eerstvolgende beschikbare moment na zonsondergang (bij een overtreding, uitbal, achterbal, etc.);
  • De wedstrijd ligt kort stil en begint z.s.m. weer;
  • Dit gebeurt bij wedstrijden waarbij er minimaal één persoon (speler en/of (assistent-)scheidsrechter) op het veld staat die meedoet aan de ramadan;
  • De scheidsrechter en trainer en/of aanvoerder van beide teams bespreken dit voor aanvang van de wedstrijd met elkaar zodat iedereen op de hoogte is. Als iedereen akkoord is, dan heeft het om deze reden stilleggen van de wedstrijd wat ons betreft geen consequenties.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Hans Schelling
Manager operations

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren