Lutten-captain Spijker mag nu zelf wedstrijden fluiten: ‘Niet iedereen snapt wat ik er leuk aan vind’

15 februari 2023

Beste SNO-ers,

Onderstaand artikel over kersvers SNO lid Ewout Spijker stond recentelijk in de Stentor. 

Lutten-aanvoerder Ewout Spijker (32) is een opvallend diploma rijker. Met succes rondde hij de opleiding tot scheidsrechter af, waardoor hij zich nu KNVB-arbiter mag noemen. ,,Op het veld weet ik het negen van de tien keer beter, dan moet je er misschien iets mee doen.”

,,Ik heb lang geleden wel eens wat potjes gefloten op een toernooi voor A-jeugd, dat ging goed. Voetballen vind ik nog steeds het allermooiste, maar ik ben nu 32 jaar, dan moet je gaan nadenken over wat je hierna wilt gaan doen en fluiten lijkt me wel leuk.”

,,Voor mijn opleiding floot ik al een eerste elftal op vierde klasse-niveau. Ik denk dat ik een betere scheidsrechter dan voetballer ben, als ik dat serieus zou oppakken. Voor betaald voetbal is het te laat, maar ik zou graag minimaal eerste klasse willen fluiten, want dan heb je neutrale grensrechters, ben je meer een team dan met clubgrensrechters. Dat vind ik mooi.”

Zeiken

Er zijn verrekte weinig voetballers die deze ambitie delen, ziet ook Spijker, terwijl er een groot tekort is. ,,Veel spelers zeiken tegen de scheids, dan heb je weinig trek om zelf in die rol te gaan zitten. Nee, ik ga een ander niet over halen, iedereen moet lekker doen waar-ie zin in heeft. Niet iedereen snapt wat ik er leuk aan vind. Ik heb zelf sinds de cursus meer begrip gekregen, wil zo’n man geen klotedag bezorgen. Je moet het met elkaar doen.”

,,Ik ben geen kaartentrekker, praten accepteer ik, doe ik zelf ook. Dat ik zelf voetbal is een voordeel, daardoor kun je situaties beter inschatten. Het is een bijzondere groep mensen, net als keepers. Sommigen maken er een hele show van. Thuis niks te vertellen? Haha, mijn broer appte me of ik vroeger gepest ben. Ik wil niet autoritair zijn, maar je moet wel duidelijk zijn, niet met je laten sollen. Ik denk dat ik wel een natuurlijke leider ben, ben niet voor niets aanvoerder en communicatief vaardig, als ik het zeggen mag. Ja, het is een hondenbaan, maar ik ben het leuk gaan vinden, omdat je complimenten krijgt, zoals van een verliezende trainer.”

Tip

,,Vandaag waren sommige jongens te veel met de scheidsrechter bezig. Vaak zijn jongens boos op zichzelf en reageren dat af op de scheidsrechter, daar moet je doorheen kunnen prikken. Een mooie tip tijdens de cursus was dat je als scheidsrechter de sleutelspelers voor je moet winnen, vaak de betere spelers. Als iemand dan heel vervelend doet, vraag je die speler er even iets van te zeggen.”

,,Je moet als scheids niet te beroerd zijn een fout te erkennen, het altijd uit kunnen leggen. De meest overbodige regel? Als een vrije trap opnieuw moet omdat de bal niet op de goede plek ligt. Laat gaan, denk ik dan. Maar soms kopen scheidsrechter daarmee rust, zeker als het wat hectisch is. Ik heb het zeker onderschat, het is veel meer dan alleen fluiten voor een overtreding en hup, weer verder. Je moet echt leiding geven, een groep erbij houden, niet meegaan in het heetst van de strijd. En je loopt heel anders dan een speler, daar moest ik aan wennen.”

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren