Vanaf 1978 heeft iedereen het altijd gehad over het schot op de paal van Rob Rensinbrink. Vanaf juli 2022 is dat verleden tijd en heeft iedereen het alleen nog maar over het schot op de paal van Maikel van Munster

03 juli 2022

Beste SNO-ers,

Op zaterdag 23 juni 2018 heeft het IJssel- en Berkeltoernooi voor de laatste maal plaatsgevonden. In 2019 werd het toernooi geannuleerd wegens extreme temperaturen en in 2020 en 2021 gooide het Coronavirus roet in het eten. In 2018 eindigde SNO op een gedeeld eerste plek, nadat vier van de zes wedstrijden gewonnen werden. Op doelsaldo werden onze sportvrienden uit Deventer destijds kampioen. Het team stond destijds onder leiding van Rudolf Wolterink en Jan Klein Ganseij. De voetballers waren Maikel van Munster, Max van der Lei, Gert-Jan Beltman, Rachnar Kikkert, Stan Endeman, Roel Poffers, Maurice Paarhuis en Andre Meulenkamp.

Op zaterdag 2 juli was het eindelijk weer zover. Het districtstoernooi stond weer op het programma! De COVS groep Zutphen was erin geslaagd om voor meerdere jaren een nieuwe sponsor binnen te halen. Deze nieuwe sponsor zal de komende jaren ook direct naamdrager gaan worden van dit toernooi. De komende jaren zal het districtstoernooi doorgaan onder de naam Kreunen Bouw IJssel- en Berkeltoernooi. Dit jaar stond editie 49 op het programma.

In totaal hebben we in district Oost 13 scheidsrechtersverenigingen: Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hengelo, Nijmegen, Nijverdal, Noord-Oost-Twente, Winterswijk, Zutphen en Zwolle. Het is een treurige constatering om te melden dat er slechts zes COVS verenigingen waren vertegenwoordigd op dit toernooi. Als bestuur van SNO spreken wij de hoop uit dat volgend jaar (wanneer editie 50 op het programma staat, nagenoeg) alle COVS groepen weer aanwezig zullen zijn. Aan de organisatie heeft het in ieder geval absoluut niet gelegen. Alles was (zoals we dat gewend zijn van afgelopen edities) tot in de puntjes geregeld door onze sportvrienden uit Zutphen. De plaats van handeling was ditmaal Sportclub Lochem. Een prachtige accommodatie, waarbij je vanuit de kantine een prachtig overzicht heb over alle sportvelden.

Door diverse redenen had de technische staf, die dit jaar in handen lag van Gert-Jan Beltman en André Meulenkamp, te maken met diverse last-minute afmeldingen. Uiteindelijk vertrokken we met acht spelers richting Lochem. Het team bestond uit de volgende SNO leden: André Meulenkamp, Ferens en Leon Groenhuijsen, Maurice Paarhuis, Maikel van Munster, Max van der Lei, Ruben Rolfes en Stefan Klein Ganseij.

Om 08.45 vertrok de selectie vanuit Nijverdal richting Lochem. Om 09.25 arriveerde de voltallige selectie in Lochem. Onder het genot van een heerlijke kop koffie werd de selectie welkom geheten door Gert-Jan en André. Aansluitend kregen alle spelers (in de kleedkamer) hun wedstrijdtenues overhandigd door Ties Beltman. De zoon van ons (lid van verdienste) lid Gert-Jan Beltman had alles goed geregeld en zorgde ervoor dat alle spelers alle genodigde spullen ontvingen.

Aangezien de organisatie op het laatste moment te maken had met last-minute afmeldingen, had de organisatie besloten om alle wedstrijden op één veld af te werken. Alle zes deelnemende ploegen werden samengevoegd in één poule en alle clubs zouden elkaar vandaag treffen. Na vijf poulewedstrijden kon de eindbalans worden opgetekend.

Om 10.15 stond de eerste wedstrijd van SNO op het programma tegen Nijmegen. De technische leiding lag in deze wedstrijd in handen van Gert-Jan en André. Het team (welke begon aan deze wedstrijd) was een mooie mix uit ervaring en jeugd. Maurice en Maikel waren de 30-plussers, Ferens, Leon, Max en Stefan waren de twintigers en Ruben was met 16 jaar de absolute benjamin.

Het was een smalle selectie, maar absoluut een selectie waar wij als SNO nog diverse jaren mee vooruit kunnen en dat is een uiterst prettige constatering. Wedstrijden tussen Nijverdal en Nijmegen waren de afgelopen jaren altijd wedstrijden vol met strijd en passie. Dit was nu niet het geval. Nijmegen bestond deze week precies 100 jaar (waarvoor nogmaals onze felicitaties) en waren afgevaardigd door een leuk en uiterst sportief team. Je kon merken dat beide teams moesten wennen aan de omstandigheden. Over en weer waren er enkele kansen, maar wij kunnen concluderen dat de 0-0 uitslag recht deed aan de krachtsverhoudingen. Onze aanvoerder Maikel, waar we later in ons verslag nog uitvoerig bij stil zullen staan, was in deze wedstrijd een rots in de branding en zorgde ervoor dat Stefan vandaag voor de eerste maal de nul heeft kunnen houden.

Aansluitend hadden wij drie wedstrijden de tijd om bij te komen van de eerste wedstrijd. Om 11.15 mochten we aantreden tegen Arnhem. Dit was veruit onze minste wedstrijd van het toernooi. Wellicht had dit te maken met de afwezigheid van (onze rots in de branding) Gert-Jan Beltman. Gert-Jan heeft namelijk meegedaan met hardloopwedstrijd ‘Tot je Nek in de Drek’. In de eerste wedstrijd (tegen Nijmegen) heeft hij ons samen met Ties aangemoedigd, maar aansluitend is hij richting Vriezenveen vertrokken. De 15 kilometer (met veel klauter en klimwerk in de modder) heeft hij succesvol afgerond in 1 uur en 55 minuten, hetgeen een uiterst knappe prestatie is!

Over de wedstrijd tegen Arnhem kunnen we kort en krachtig zijn. Arnhem bleek simpelweg een maatje te groot. Uit een slimme variant kwam Arnhem uit een vrije trap (net buiten het strafschopgebied) op een terechte 1-0 voorsprong. In de slotfase van de wedstrijd probeerden we op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Uit een razendsnelle aanval die volgde ontstond de (terechte) 2-0 einduitslag!

Aansluitend hadden we ‘slechts’ 12 minuten pauze, alvorens we aan mochten treden tegen onze eeuwige (sportieve) rivalen uit Deventer. Deventer was de dag uitstekend begonnen met twee zeges op rij. Om 11.45 klonk het beginsignaal. Ondanks het feit dat er veel respect was voor onze opponent, waren wij de bovenliggende partij. Het balletje werd lekker rondgespeeld en de wedstrijd was in evenwicht. In het slot van de wedstrijd besloot onze aanvoerder Maikel mee naar voren te komen. Hij kreeg een levensgrote kans, maar het perfect ingeschoten schot kwam via de binnenkant van de paal terug het veld in. Het klinkt gek (met slechts één punt uit twee wedstrijden), maar dit was een cruciaal moment in dit toernooi. Als we deze wedstrijd hadden gewonnen, hadden we (mede door de andere uitslagen) nog ‘gewoon’ meegedaan om de podium plekken. Echter, zoals het spreekwoord luidt ‘as is verbrande turf’, liep het vandaag anders. In de bovenstaande beschreven situatie liepen (te) veel SNO-ers naar voren, waardoor Deventer razendsnel was in de omschakeling en in een overtal situatie onze Stefan kansloos liet, hetgeen een uiterst zure 1-0 nederlaag als gevolg had. Ondanks het zure resultaat bleef eenieder positief en waren de onderlinge verstandshoudingen optimaal.

Aansluitend konden we genieten van een overheerlijke lunch, welke andermaal met zorg was geregeld door onze gastheren/gastdames van de COVS groep Zutphen in samenspraak met diverse vrijwilligers van SP Lochem. 2 uur en 15 minuten later (om 14.15) mochten we aantreden tegen onze sportvrienden uit Enschede. Enschede was vorige week op een verdienstelijke derde plek geëindigd op het NK in Beuningen. Blijkbaar had de lange pauze de SNO-ers goed gedaan, want onder luid applaus van Richard Hultink (dank voor je bezoek Richard!) volgde de ene mooie aanval de andere mooie aanval op! De eerste goal van SNO (op deze mooie dag) werd gemaakt door ons bestuurslid Max van der Lei. Nadat hij zijn directe tegenstander vakkundig het bos instuurde, schoot hij de bal prachtig diagonaal in de linker hoek! 'Wat Max kan, kan ik ook' zal André hebben gedacht. Kort na de 1-0 maakte hij namelijk op prachtige wijze de 2-0 voor SNO. Opnieuw een prachtig afstandsschot welke in de linkerhoek belandde. De laatste treffer in deze wedstrijd werd gemaakt door Leon Groenhuijsen. Maikel stormde (a la Franz Beckenbauer in zijn goede jaren) het strafschopgebied binnen. Maurice stond helemaal vrij voor de goal en was er helemaal klaar voor om z’n eerste goal van het toernooi te maken. De voorzet was echter van een dermate laag niveau dat deze ruim over Maurice heenvloog. Gelukkig anticipeerde Leon uitstekend en schoot knap de 3-0 binnen, hetgeen ook direct de einduitslag bleek te zijn!

Om 15.00 stond de laatste wedstrijd van SNO op het programma tegen het organiserende Zutphen. Door het feit dat Deventer in hun laatste poulewedstrijd met 2-0 verloor van Arnhem, was Zutphen (zonder te spelen) al zeker van de toernooiwinst. De wedstrijd tegen Nijverdal was dus een wedstrijd om des keizers baard. Beide teams wilden er een leuke en sportieve wedstrijd van maken. Ondanks het feit dat Zutphen afgetekend winnaar zou gaan worden van het toernooi, waren beide teams in de laatste wedstrijd gelijkwaardig aan elkaar. SNO kreeg enkele 100 % kansen, maar vooral bestuursleden Max en Maurice hadden hun vizier in deze wedstrijd niet op scherp staan. Bij één van deze aanvallen schoot Max (per ongeluk) de bal vol in het gezicht van de keeper van Zutphen, maar deze kon gelukkig de wedstrijd ‘gewoon’ voortzetten. SNO werd (door het veldoverwicht) overmoedig en ging (te) vaak met (te) veel mensen in de aanval. Je voelt hem al aankomen, de oude voetbalwet kwam weer eens om de hoek kijken: ‘als je zelf niet scoort, …..’. Kort voor het einde van de wedstrijd kwam Zutphen er snel uit en de spits van Zutphen liet (de vandaag uitstekend keepende) Stefan kansloos en op deze wijze gingen wij er met 1-0 vanaf!

Ondanks de (wellicht) teleurstellende resultaten, kunnen we met z’n allen terugkijken op een zeer geslaagde dag. We hebben het namelijk uitermate gezellig gehad, de onderlinge verhoudingen waren optimaal en we hebben onze vereniging op een uiterst goede wijze vertegenwoordigd. SNO heeft geen enkele gele kaart ontvangen en gemiddeld hebben wij een 8(!) gehaald voor Fair Play!

Via deze weg willen wij onze sportvrienden uit Deventer van harte feliciteren met het behalen van de Fair Play prijs en uiteraard ook de hartelijke felicitaties voor de COVS groep Zutphen, welke volledig verdiend de hoofdprijs op hun naam hebben mogen zetten!

Volgend jaar staat de 50ste(!) editie van het Kreunen Bouw IJssel- en Berkeltoernooi op de planning en hierbij zullen wij als SNO graag weer bij willen zijn! Rest ons nog om onze trainers en (deelnemende) voetballers te bedanken voor hun tijd en inzet! Als bestuur zijn we trots op de wijze waarop wij met elkaar onze vereniging vandaag hebben gepresenteerd!

Een sportieve groet,

Bestuur SNO Nijverdal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

17Apr
Forumavond Beloften Competitie
Aanvang: 20:00
23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
05Mei
Nike/Intersport Cup
Aanvang: 14:00
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30

Wij zijn trots op onze sponsoren