Vijf vragen over het amateurvoetbal in de huidige Coronatijd

16 september 2021

Beste SNO-ers,

Hierbij enkele veel gestelde vragen met de daarbij behorende (door de KNVB) geformuleerde antwoorden. 

1) Wat zijn de verwachtingen voor het komend seizoen na twee eerder afgebroken seizoenen?

We zijn heel positief gestemd en kijken uit naar een mooi voetbalseizoen. Uiteraard kunnen de besmettingscijfers plotseling oplopen, dat hebben we eerder gezien. Er bestaat dus nooit 100% zekerheid als je vooruit wil kijken, maar het verschil met de afgelopen twee seizoenen is dat inmiddels de overgrote meerderheid van de bevolking is gevaccineerd en/of antistoffen heeft omdat ze al corona hebben gehad. Daarbij bleek het amateurvoetbal eerder al geen coronabrandhaard te zijn: er wordt (veelal) in de buitenlucht gespeeld en het aantal langere contactmomenten tijdens het voetballen is zeer beperkt.

2) Mag er gebruik worden gemaakt van de kantine, kleedkamers en douches?

Ja. Voor de kantines gelden dezelfde regels en protocollen als voor (de rest van) de horeca. Voor in de kleedkamers en douches zijn alle basismaatregelen van toepassing: 1,5 meter afstand, handen wassen, thuisblijven bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht.

BASISMAATREGELEN CORONAVIRUSGa naar rijksoverheid.nl om te kijken welke basismaatregelen gelden.

PROTOCOL VERANTWOORD SPORTENGa naar het protocol van NOC*NSF voor alle exacte maatregelen omtrent verantwoord sporten.

3) Waarom is Testen voor Toegang niet van toepassing op zelf voetballen?

De kans op besmetting tijdens het voetbal is minimaal, zeker op het veld in de buitenlucht. Onderzoek heeft aangetoond dat er tijdens het voetballen nauwelijks langere contactmomenten zijn. Als men buiten het veld zich houdt aan de bekende basisregels, waar alle verenigingen protocollen en maatregelen voor hebben, dan blijft het spelen van competitie veilig en verantwoord. Dan heeft het ook geen toegevoegde waarde om extra drempels op te werpen zoals toegangstests om te gaan sporten, wat op zichzelf al juist een positieve werking heeft op de gezondheid en weerstand van de deelnemers.

4) Mogen vrienden en familie komen kijken?

Jazeker. Langs de lijn moeten bezoekers wel 1,5 meter afstand van elkaar houden zolang deze maatregel voor de gehele samenleving geldt (dit los van de evenementen waarbij men met de CoronaCheck-app een vaccinatie, negatieve coronatest of antistoffen als gevolg van een eerdere besmetting kan aantonen, alleen dan is 1,5 meter niet altijd nodig). Maar het veld is groot, dus dit zal niet snel problemen opleveren. Voor de ‘grotere’ wedstrijden in het amateurvoetbal met veel publiek aanwezig waarbij gebruik wordt gemaakt van een tribune, geldt dat men daar of 1,5 meter afstand moet hanteren, of dat men via de gemeente een vergunning heeft voor het organiseren van de wedstrijd met meer publiek via Testen voor Toegang. Dan dienen alle supporters over een coronatoegangsbewijs te beschikken, maar bij het bezoeken van een normale wedstrijd dient publiek puur de 1,5 meter aan te houden langs het veld en is er geen coronatoegangsbewijs nodig.

5) Tot wanneer gelden de (huidige) coronamaatregelen?

Op 17 september wordt besloten of er per 20 september afscheid wordt genomen van de 1,5 meter samenleving en er een nieuwe regels komen voor het bezoeken van amateursportwedstrijden. Dus in elk geval tot 20 september blijven de huidige maatregelen gelden.

Een sportieve groet,

Bestuur SNO Nijverdal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren