KNVB vreest tekort aan scheidsrechters; aanwas dramatisch gedaald door cursusuitval

06 april 2021

Beste SNO-ers,

Voetbalbond KNVB vreest volgend seizoen te weinig scheidsrechters te hebben om alle wedstrijden in de A-categorie te kunnen bemannen. Omdat er vanwege de coronacrisis geen cursussen zijn, is de aanwas dramatisch gedaald. 

Cijfers voor komend seizoen zijn nog niet voorhanden, maar voor het huidige seizoen, dat in oktober werd afgebroken, waren de instroomcijfers al gigantisch teruggelopen: van 505 scheidsrechters in 2019 naar 133 in 2020. 

Die instroom daalt nu naar zo goed als nul.  De kans dat lang niet alle prestatieteams  - de A-categorie -  volgend seizoen een onafhankelijke scheidsrechter krijgen, is groot. Het alternatief is een clubscheidsrechter van de thuisspelende vereniging.  

,,Het klopt dat we vanwege corona geen scheidsrechterscursussen hebben kunnen geven dit jaar", zegt Bram  Groot, woordvoerder bij de voetbalbond. ,,Er waren zo goed als geen wedstrijden, dus ook geen beoordelingsmomenten voor onze cursisten. Het gevolg is dat er geen nieuwe KNVB-scheidsrechters bij zijn gekomen, maar dat er wel scheidsrechters zijn gestopt.”

Hoe groot dat aantal nu is, is nog afwachten. De bond heeft geen aanwijzingen dat er door de afgebroken voetbalcompetitie vanwege coronamaatregelen meer scheidsrechters afhaken. Net als voetbalclubs konden scheidsrechter deze twee seizoenen ook niet promoveren of degraderen.  ,,We hebben geen signalen dat het aantal gestopte scheidsrechters gerelateerd is aan corona”, zegt Groot. ,,Dit is meer een ‘natuurlijke selectie’.”

Verenigingsscheidsrechters 

De KNVB wil wedstrijden in de A-categorie (eerste elftallen en prestatieteams bij de jeugd) door onafhankelijke scheidsrechters laten fluiten. De andere teams worden veelal door verenigingsscheidsrechters geleid.

,,Zonder de nieuwe instroom in het nieuwe seizoen, zullen we moeite krijgen om alle wedstrijden in de A-categorie te laten fluiten door een KNVB-scheidsrechter", zegt Groot. ,,Het kan dus voorkomen dat in de laagste klassen in de A-categorie verenigingsscheidsrechters het stokje zullen moeten overnemen.”

De voetbalbond hoopt nog wel een wervingsslag te maken. ,,Aangezien de meeste KNVB-scheidsrechters via de clubs worden aangedragen, moeten we samen met de clubs extra aan de bak om nieuwe scheidsrechters te enthousiasmeren en de KNVB-cursus te gaan doen. Zodra het verenigingsleven weer begint zullen we hier dan ook vol op in moeten gaan zetten.”

Kader

 Seizoen      Aantal KNVB-scheidsrechters       Instroom 

2017-2018                       4.058                                       672

2018-2019                       4.061                                       606

2019-2020                       3.982                                       505

2020-2021                       3.637                                       133

Een sportieve groet,

Bestuur SNO Nijverdal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren