Nieuwsbrief SNO Nijverdal - Maart 2021

01 maart 2021

Aan:

- Leden van SNO;

- Vertegenwoordiger COVS distr. Oost;

- Scheidsrechterscommissie KNVB Regio Oost/Noord

- COVS Zustergroepen.

Van de Voorzitter

Beste SNO-ers,

Op zaterdag 27 februari schrijf ik mijn tweede ‘Van de Voorzitter’ voor 2021. Nog één dag en de (korte) maand februari zit er al weer op. Drie weken geleden schreef ik mijn laatste voorwoord, maar desondanks zijn er in deze korte periode toch enkele zaken gebeurd, waar ik graag nader bij stil wens te staan. Allereerst hebben diverse SNO-ers gereageerd op ons aanbod met betrekking tot een leuk SNO geschenk. Alle geschenken zullen de komende periode door ons worden besteld en zodra deze binnen zijn, dan zullen wij jullie tijdig informeren over de wijze waarop wij deze geschenken aan jullie gaan overhandigen.

Afgelopen woensdag heeft de KNVB besloten dat voor de senioren categorie A het lopende seizoen definitief niet hervat zal worden. Onder de categorie A vallen de volgende teams. Allereerst alle standaard elftallen. Dit betreft de tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Als we kijken naar de reserve klassen, dan betreft dit de reserve hoofdklassers tot en met de reserve derde klasse. Bovendien vallen nagenoeg alle vrouwencompetities onder de categorie A. Vanaf de vrouwen eredivisie tot en met de derde klasse. Tot slot kan gesteld worden dat de JO 13 tot en met de JO 19 eredivisie tot en met hoofdklasse onder de categorie A vallen. De laatste groep heeft betrekking op de O23 competitie. Voor de O23 maakt de KNVB een uitzondering met betrekking tot het niet hervatten van de competitie. Zowel voor de O23 als wel voor de O21 volgt de KNVB de routekaart met betrekking tot de herstart van de competitie. Alle overige teams uit de A categorie stromen automatisch door naar de KNVB Regiocup. Daarnaast zijn veel regionale amateurvereniging bezig met het organiseren van lokale toernooien. Zodra hierover meer bekend is, zullen wij een ieder hierover direct informeren.

Op dit moment is het bestuur van SNO zeer druk bezig met de voorbereidingen voor onze JALV. Deze zal plaatsvinden op maandag 12 april. Het bestuur van SNO heeft er definitief voor gekozen om deze jaarvergadering online vorm te geven. Wij zullen alle leden (die hier behoefte aan hebben) de mogelijkheid bieden om hierbij online aanwezig te kunnen zijn. Begin maart zal onze secretaris Gerwin Moeken alle benodigde informatie per e-mail naar alle leden versturen. Bovendien ontvangen jullie ’t Fluitsignaal. Zoals in de vorige nieuwsbrief reeds is beschreven, heeft het bestuur ervoor gekozen om dit clubblad (eenmalig) alleen maar digitaal aan te bieden aan onze leden. De leden, welke niet de beschikking hebben over een computer, zullen (logischerwijze) wel een gedrukt exemplaar ontvangen.

Later in deze nieuwsbrief zullen we (uitvoerig) stilstaan bij het wel en wee met betrekking tot onze leden. Ik wil hierbij alvast even (extra) stilstaan bij Geeske, de vrouw van Dirk Jansen. Zoals in de vorige nieuwsbrief reeds besproken, heeft ze Corona. Sinds 19 januari ligt ze reeds op de intensive care. Het zijn voor Dirk en zijn familie uitermate spannende tijden. Namens het voltallige bestuur willen we hem en zijn familie heel veel sterkte toewensen in deze zeer lastige periode. Laten we hopen dat ze binnen afzienbare tijd in een goede gezondheid de intensive care mag verlaten.

Via deze weg willen wij als bestuur onze ontspanningscommissie een hart onder de riem steken. De afgelopen periode hebben ze getracht diverse leuke activiteiten vorm te geven. Allereerst had dit (logischerwijze) betrekking op de interactieve pub quiz van 29 december. Dit was een gezellige avond met veel deelnemers. Aansluitend hadden ze voor 16 februari opnieuw een activiteit vormgegeven, de online SNO bingo.

Aan de voorkant vergt het organiseren van dergelijke avonden veel werk. Het is dan ook een uiterst teleurstellende conclusie dat zich slechts 8 SNO-ers hebben opgegeven. Als bestuur van SNO snappen wij heel goed dat de commissie daarom heeft besloten het evenement niet plaats te laten vinden. Het is onze hoop dat dit een eenmalige aangelegenheid zal zijn en dat de SNO-ers bij de clubavond op 12 maart weer allemaal aanwezig zullen zijn.

Deze avond zal ingevuld worden door onze technische commissie. Het zal een combinatie worden met algemene pub quiz rondes, rondes welke betrekking hebben op de (recente) geschiedenis van SNO en rondes waarin algemene spelregelkennis nader onder de loep zal worden genomen. De vragen zullen via de webcam worden geprojecteerd, maar zullen door de organisatie ook worden voorgelezen. Mensen die niet in de beschikking zijn over een webcam kunnen daarom ook ‘gewoon’ participeren.

Als we kijken naar de promotie en degradatieregeling, dan kunnen we stellen dat dat de KNVB heeft besloten om geen promoties en degradaties door te voeren bij de (assistent) scheidsrechters. Men zal dezelfde werkwijze als vorig jaar hanteren. Er zal alleen sprake zijn van plaatsingen. De KNVB heeft hierbij aangegeven dat men hierbij voornamelijk gaat kijken naar de inspanningen die (assistent) scheidsrechters hebben geleverd aangaande maatwerkbijeenkomsten. De meeste arbiters hebben slechts één reguliere rapportage ontvangen, dus daarom moet de KNVB naar andere maatstaven kijken.

Wij hopen dan ook dat onze leden zich voor diverse KNVB maatwerkbijeenkomsten hebben ingeschreven. Door deze manier van werken toon je aan dat je 100 % gemotiveerd bent en dat je er alles aan wilt doen om te promoveren. Mocht je er niet uit komen, of hulp nodig hebben met de keuzes, schroom dan niet om contact op te nemen met je SB’er of met een afvaardigde vanuit het bestuur. Het moge duidelijk zijn dat eigen initiatief in deze situatie cruciaal is. Indien je je niet aanmeld voor (meerdere) maatwerkbijeenkomsten, dan weet de KNVB genoeg. In een dergelijke situatie kun je een eventuele plaatsing op je buik schrijven.

Des te meer reden om op 12 maart lekker mee te doen met onze interactieve quiz, om op deze wijze op een speelse wijze bezig te zijn met spelregels.

Als bestuur van SNO zijn wij ervan overtuigd dat betere tijden eraan komen. De overheid heeft besloten dat alle (buiten)sporters tot 27 jaar weer mogen gaan trainen. Wij hopen dat deze leeftijdsgrens er op korte termijn af zal gaan, waardoor wij weer met z’n allen samen kunnen trainen. De KNVB heeft afgelopen week de speeldagenkalenders voor het amateurvoetbal van het seizoen 2021 – 2022 bekend gemaakt. De tweede en derde divisie van het amateurvoetbal beginnen komend seizoen in het weekeinde van 21 en 22 augustus.

De hoofdklasse mannen beginnen een weekend later op 28 en 29 augustus. De meeste reguliere competities gaan van start in het weekend van 25 en 26 september. Het lijkt allemaal nog (relatief) ver weg, maar als we straks weer mogen trainen en hopelijk diverse oefenwedstrijden en Regiocup wedstrijden mogen fluiten en vlaggen, dan zul je zien dat de tijd voorbij is gevlogen.

Een sportieve groet,

Maurice Paarhuis

De Voorzitter

De Pen:

Beste SNO-ers,

Van Gerwin Moeken kreeg ik ‘de pen’ overhandigd, die ik nu mag gebruiken om iets over mezelf te vertellen. Dat vind ik een eer en genoegen, want ik ben blij deel te mogen uitmaken van onze vereniging SNO. Ik ben geen KNVB-scheidsrechter, zeker geen ‘topfluiter’ en heb zelfs geen ambitie om hogerop te komen. Alle mededelingen van Wim van der Velde over degradatie en promotie laat ik dus mijn ene oor in en mijn andere weer snel uitgaan. Ik fluit mijn wedstrijdjes bij mijn eigen ‘zwartrode’ club vv DES. Meestal met plezier maar vooral ook uit een soort plichtsbesef. Jarenlang heb ik zelf gevoetbald en als zodanig geprofiteerd van de belangeloze inzet van scheidsrechters. Ik heb altijd op het niveau ‘kelderdivisie’ of iets daarboven gevoetbald, dus ik weet uit ervaring wat een fluitist in 90 minuten soms mee moet maken. De ‘scheids’ krijgt altijd commentaar, heeft het nooit goed gedaan, is er altijd de oorzaak van, dat ‘we’ verloren hebben… Enzovoorts, enzovoorts.

Het zal jullie misschien verbazen: in het veld was ook ik geen brave. Ik lijk misschien op de SNO-trainingen een aardige, rustige jongen, maar dat veranderde vroeger, als ik het fluitje voor de aftrap hoorde bij mijn eigen wedstrijden. Mijn ‘carrière’ als voetballer begon in 1973 en eindigde in 2019, toen ik op Nijverdal kwam wonen. Zesenveertigjaar achter elkaar minstens 25 wedstrijden per seizoen – het moeten toch zeker een slordige 1200 wedstrijden geweest zijn. Ik debuteerde bij de C-pupillen van christelijke voetbalvereniging CJVV te Amersfoort, de stad waar ik vanaf mijn zesde levensjaar ben opgegroeid. ‘Christelijk’ was deze club, omdat er principieel op zaterdag gevoetbald werd. Dat principe heb ik mijn leven lang volgehouden. Mijn eerste doelpunt maakte ik in de uitwedstrijd bij IJsselmeervogels. Met tegenwind vanaf het Eemmeer. Zulke dingen vergeet je niet. Ik was in de jeugd spits of buitenspeler en had door mijn lengte snelheid en een kop, die vaak 20 centimeter boven de verdedigers uitstak. Verder was het vooral één ding dat mij kenmerkte: ik kan absoluut niet tegen mijn verlies. Dat was best moeilijk, want ik heb in mijn leven waarschijnlijk meer wedstrijden verloren dan gewonnen. Vooral op menig scheidsrechter heb ik mijn frustraties botgevierd. De gele en rode kaarten die ik in al die jaren heb gekregen, waren vooral voor verbaal geweld. Achteraf was ik het altijd roerend met die scheidsrechterlijke beslissingen eens, als ik wat tot bedaren was gekomen.

Toen ik mijn studie voor predikant afgerond had, werd ik beroepen, zoals dat heet, te Franeker. Daar hebben mijn vrouw en ik een prachtige tijd beleefd. We gingen er naar toe met één en vertrokken er in 1994 met drie dochters. Bij de eerste kerkdienst (de ‘intrededienst’) bood de plaatselijke SC mij direct ook een voetbalcontract aan bij de veteranen. Ik was nog maar 28 jaar, maar ze zullen wel gedacht hebben: een dominee moet je bij oude mensen zetten. Het was ook in voetballend opzicht een prachtige tijd. Ik haalde de kranten als ‘voetballende dominee’ maar – wat ik zelf nog veel bijzonderder vind: we werden twee keer kampioen.

Na verhuizing in 1994 naar de Achterhoek werd ik lid van AZSV en groeide in in een vriendenteam van boeren, burgers en buitenbeentjes. We konden leuk voetballen met elkaar, maar in de derde helft gingen we pas goed ‘los’. In die tijd ging ook één van de dochters voetballen en werd ik gebombardeerd tot trainer-coach van een meidenteam. Bij deze meiden en later bij het fluiten van damesteams leerde ik vooral ook dat bij voetbal niet altijd ‘machogedrag’ hoeft te horen. In 2003 verhuisden we van Aalten naar Varsseveld. Daar begon ik aan een nieuwe uitdaging als predikant, speciaal voor de jeugd. Ik bleef zelf voetballen in Aalten, want hemelsbreed liggen de twee dorpen niet meer dan 10 kilometer uit elkaar. Ik werd ook niet-spelend lid van de club van Guus Hiddink: SC Varsseveld. De geest van Guus waarde in 2003 nog rond, want de bussen vol Koreanen kwamen nog regelmatig het dorp binnen rijden. Bij de club werd ik jeugdleider en begon ik ook voorzichtig met het fluiten. Toen we in 2012 naar het ‘woelige westen’ verhuisde, heb ik dat verder opgepakt. In mijn nieuwe standplaats Kudelstaart was ook een ‘DES’: de club RKDES. Waarbij de afkorting ‘RK’ zich laat raden. Eén van de eerste kerkdiensten die ik mocht leiden was ter gelegenheid van een lustrum van deze club op het voetbalveld. Direct erna werd ik gestrikt als vrijwilliger: mijn eerste officiële aanstelling als clubscheidsrechter. Het voetballen als speler kon ik niet laten. Inmiddels paste ik zelfs volgens de regels bij de ‘veteranen 45+’. Omdat ik zelf op zondag natuurlijk altijd moet werken én vanwege mijn principes, werd het weer een zaterdagclub: SC Aalsmeer. Onvergetelijke herinneringen heb ik aan de wedstrijden die ik in en rond Amsterdam gespeeld heb. Qua karakter paste ik er volledig bij, want op deze velden kunnen de ‘oude lullen’ hun ‘bek’ echt niet stil houden. Vooral niet tegen de scheidsrechter. Nóg onvergetelijker zijn de momenten van vriendschap en verbondenheid die je als team met elkaar opbouwt. Dat bleek met name bij droevige gebeurtenissen. Drie van onze teamgenoten zijn in deze periode overleden. Omdat ze mij hadden leren kennen als dominee, was ik alle drie de keren actief betrokken bij de uitvaart. Toen in 2017 onze eigen dochter Marieke verongelukte, heb ik ongelofelijk veel steun gekregen – onder andere van mijn voetbalmaten. Amper een week na haar begrafenis, belde één van hen me op met de vraag: ‘Je komt vanavond toch zeker wél weer met ons meetrainen, hè?’.

In 2019 verhuisden we naar het mooie Nijverdal. Ik ben nu als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente hier. Onze kerkgebouwen zijn De Regenboog en Het Centrum, dus als je eens tijd en gelegenheid heb, ben je van harte welkom om een heel andere kant van mij te zien en te horen. Nu helaas nog even niet natuurlijk: het Coronavirus zorgt ervoor dat we in de kerkdiensten niet meer dan 30 mensen mogen toelaten. De rest kan digitaal meekijken en -luisteren via Internet.

Ik hoop met jullie allen dat deze Coronapandemie binnenkort afgelopen zal zijn. De kerken kunnen dan weer helemaal open. Ik vind het nog altijd een voorrecht dat ik met het goede nieuws uit de Bijbel mensen mag bemoedigen. Ik hoop ook jullie weer snel te kunnen ontmoeten voor onze rondjes op het veld of in het bos en vooral ook bij het pilsje na afloop en bij alle mooie clubbijeenkomsten. Ook zal ik dolblij zijn als de groene velden weer bespeeld kunnen worden en wij onze wedstrijdjes weer kunnen fluiten. Hoe veel plezier en voldoening dat geeft aan heel veel mensen, weet ik uit ervaring. Dat zal jullie, na het lezen van mijn verhaal, duidelijk zijn geworden.

Hans van Dalen

Wel en Wee:

Het wel en wee is opgenomen in de woord van de voorzitter. Desalniettemin wordt deze hier nogmaals benoemd.

- Hans Luiken heeft een kuitblessure opgelopen. Inmiddels gaat het beter met zijn blessure en probeert hij het sporten weer op te pakken.

- Gert-Jan Beltman, zijn vrouw en (nagenoeg alle) kinderen hebben Corona gehad. Gelukkig is het gehele gezin hersteld van dit heftige virus en maken ze het allemaal goed.

- Geeske, de vrouw van ons bestuurslid Dirk Janssen, ligt momenteel nog steeds op de IC. Ze is negatief getest op Corona, maar ondanks dat nog steeds erg ziek. Geeske moet naar alle waarschijnlijkheid nog enkele weken op de IC verblijven volgens de artsen.

Sponsor in beeld:

In het verleden hebben wij (via onze nieuwsbrief) aandacht geschonken aan onze sponsoren. Als bestuur van SNO hebben wij besloten om deze ‘oude’ traditie weer in ere te herstellen. In de derde aflevering van de ‘SNO Sponsor in beeld’ staat Betonboor & Zaagbedrijf G. Hiemstra uit Lemelerveld centraal.

Directeur en eigenaar van Betonboor & Zaagbedrijf G. Hiemstra is ons ervaren lid Gert Hiemstra uit Lemelerveld. Gert is als scheidsrechter actief in de zaterdag senioren groep G. Naast actief scheidsrechter is Gert gek op schaatsen. De afgelopen periode kon hij gedurende een korte vorst periode weer heerlijk de schaatsen onderbinden.

Via deze weg willen wij de leden van SNO graag verder informeren over zijn mooie bedrijf. Nadat Gert dertien jaar lang in loondienst had gewerkt bij een betonbedrijf, heeft hij op 1 september 2001 de stap gemaakt naar het eigen ondernemerschap. Het bedrijf is gevestigd in Lemelerveld. Zijn werkzaamheden bestaan uit het stofvrij boren en zagen in beton, steen en asfalt, zowel voor particulieren als bedrijven. Het merendeel van zijn klussen is Gert werkzaam voor aannemers-, installatie-, riolerings- en wegenbouwbedrijven, maar hij komt ook regelmatig over de vloer bij particulieren. Plusminus 20 % van zijn tijd besteed Gert aan particulier werk.

Gert is voornamelijk werkzaam in de provincies Overijssel, Drenthe en Gelderland. In de volgende steden is hij veelal werkzaam: Zwolle, Raalte, Ommen, Dedemsvaart, Hardenberg, Hellendoorn, Nijverdal, Den Ham, Heino, Heeten, Dalfsen, Deventer en Enschede. Hij is gespecialiseerd in het boorwerk ten behoeve van chemische verankering, het leveren en plaatsen van renovatiekokers (welke in de volksmond ventilatiekokers worden genoemd), het doorvoeren voor kachels en het zagen van deuropeningen, kozijnen en trapgaten.

Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken (SNO)

P/A Gerwin Moeken (Secretaris)
Marslaan 46
7772 XE Hardenberg
Tel. 06-53156248
E-mail. secretaris@sno-nijverdal.nl

NKC’51 – Sportpark Gagelman    |   Sportlaan 1  7443 RC Nijverdal |   Tel: 0548-614127

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren