Het coronavirus en de gevolgen voor het voetbal

26 juni 2020

Beste SNO-er, 

Een groot compliment aan iedereen! Dankzij ieders inspanningen waren de gisteren aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk. Hiermee komt de start van het nieuwe voetbalseizoen een flinke stap dichterbij. Vanaf 1 juli vervallen de beperkingen op het veld om te voetballen voor alle categorieën én kunnen de clubs weer bezoekers en toeschouwers op hun accommodaties ontvangen. Globaal komt dit laatste erop neer dat heel veel weer mag mits men zich strikt blijft houden aan wat premier Mark Rutte de basisregels noemt, waaronder de 1,5 meter afstand houden, vaak de handen wassen, drukte vermijden en thuisblijven als je ziek bent.

Er is nog veel werk te verzetten. Niet op alle vragen kunnen wij nu al antwoord geven, maar we gaan de komende dagen alles uitzoeken. Morgenmiddag publiceert NOC*NSF de nieuwe protocollen voor sportverenigingen, die wij zullen delen via onze website www.knvb.nl/samenvooruit en social kanalen. Vanaf 1 juli mogen ook alle sportkantines en terrassen weer open. Om de sportkantines weer ‘coronaproof’ te maken moeten de richtlijnen vanuit de Koninklijke Horeca Nederland gevolgd worden. Deze richtlijnen vind je hier. NOC*NSF heeft daarnaast een handige checklist opgesteld die je helpt bij het veilig heropenen van de kantine. Bekijk de checklist hier. Ook binnensporten zoals zaalvoetbal zijn vanaf 1 juli weer volledig toegestaan. De protocollen op www.knvb.nl/samenvooruit zijn hiervoor aangepast, maar krijgen naar aanleiding van laatste versoepelingen van gisteravond nog een update.

Als laatste hierover nog een waarschuwing. Nu we allemaal weer zonder de eerdere restricties mogen voetballen, is het erg aantrekkelijk om bijvoorbeeld zo snel mogelijk oefenwedstrijden te gaan spelen. Voor sommige oefenwedstrijden is sowieso een vergunning nodig en dat kan – zoals gisteravond gezegd – wel eens zo’n 6 weken duren. Daarnaast is het voor senioren ook niet verstandig. Tot 1 juli moet nog met 1,5 meter afstand van elkaar worden getraind en dan is een week later een volledige wedstrijd spelen echt te belastend. Dat is vragen om blessures. Omdat de meeste spelers nog nooit zo lang stil hebben gestaan als de afgelopen maanden, adviseert onze medische staf een periode van 6 tot 8 weken voor een gedegen opbouw richting toernooien en oefenwedstrijden. Dit geldt uiteraard niet alleen voor spelers maar ook voor scheidsrechters en assistent-scheidsrechters. Gebruik de zomer dus vooral om gezamenlijk weer wedstrijdfit te worden, zodat je bij de start van het seizoen niet geblesseerd langs de kant zit.

Verder in deze nieuwsupdate:

  • Start seizoen 2020/’21
  • Zomervoetbal
  • Inventarisatie zomercompetitie ‘Voetlab’
  • KNVB-webinars

Start seizoen 2020/’21
Als gevolg van de aangekondigde besluiten van het kabinet kunnen we duidelijkheid geven over de start van de (beker)competitie. Vanwege de versnelde versoepeling van de maatregelen betekent dit voor de competities in het amateurvoetbal dat deze allemaal nagenoeg kunnen starten op de reguliere data in de speeldagenkalender (klik hier). De komende dagen werken we aan een concrete uitwerking hiervan en komen we hierover met officiële berichtgeving.

Zomervoetbal
De zomervakantie staat voor de deur en veel mensen brengen de vakantie dit jaar door in eigen land. Veel verenigingen bekijken daarom de mogelijkheid om door te voetballen in de zomer. Om verenigingen te ondersteunen en te inspireren hebben we een speciale pagina opgezet waarin we de mogelijkheden die de zomer biedt op een rijtje hebben gezet. Ook vind je hier voorbeelden van andere clubs die al een ‘zomerprogramma’ hebben opgezet. Bekijk hier de pagina.

Inventarisatie zomercompetitie ‘Voetlab’
Nu er vanaf 1 juli weer wedstrijden zijn toegestaan pakken we gelijk door. We nodigen een klein groepje verenigingen uit om zich als eerste op te geven voor Voetlab; de zomercompetitie (in ontwikkeling) voor 13 t/m 18 jarigen. Met geïnteresseerde verenigingen willen we deze competitie in de komende periode testen en verder ontwikkelen. Aanmelden hiervoor kan via [www.voetlab.com]www.voetlab.com of bij je Verenigingsadviseur. Met Voetlab verdienen spelers punten door deze zomervakantie deel te nemen aan voetbaltrainingen die de verenigingen zelf organiseren. Later in het zomerseizoen kunnen spelers ook punten verdienen met toernooitjes op de vereniging. Met deze punten kunnen er prijzen worden verdiend voor de vereniging (KNVB verenigingspakketten t.w.v.€1.000,-), maar ook voor individuele spelers (nieuwe kicksen, voetballen en gesigneerde shirts). Een nieuwe zomervoetbalcompetitie dus. Voor leden. Maar ook voor oud-leden, of nieuwe leden. Dus voor ledenbehoud én voor ledenwerving. En voor extra kantine-inkomsten natuurlijk. Heb ik je interesse gewekt? Geef je dan direct op via www.voetlab.com

KNVB-webinars
In de vorige nieuwsupdates refereerde ik er al een aantal keer naar en wellicht heb je inmiddels al aan een of meerdere deelgenomen: de KNVB-webinars. Ook de komende twee weken staan er nog een aantal interessante webinars op het programma die ik graag onder de aandacht breng:

  • 29 juni 20u – Het positioneren van vrouwenvoetbal binnen jouw club.
  • 2 juli 20u – Met zaalvoetbal je club versterken (met bondscoach Max Tjaden).
  • 7 juli 20u – In gesprek met Sarina Wiegman: een droom van een WK.

Wil je een webinar live meemaken of de vorige webinars terugkijken. Ga dan naar knvb.nl/samenvooruit.

Tot zover deze nieuwsupdate. Veel succes de komende periode met het ingaan van deze nieuwe fase voor het voetbal. Blijf gezond en let op elkaar!

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder amateurvoetbal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

16Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
17Apr
Forumavond Beloften Competitie
Aanvang: 20:00
23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
05Mei
Nike/Intersport Cup
Aanvang: 14:00

Wij zijn trots op onze sponsoren