Wedstrijd van de Toekomst

22 april 2018

Vijf nieuwe spelregels staan zaterdag 12 mei centraal bij de 'Wedstrijd van de Toekomst' tussen de rechtstreekse promovendus van de Jupiler League en de Suriprofs. Doel van het duel in het stadion van Excelsior is de innovatie van het voetbal een verdere impuls geven.

De vijf spelregels die tijdens de Wedstrijd van de Toekomst getest worden, zijn effectieve speeltijd (twee keer dertig minuten in plaats van twee keer 45 minuten), de self-pass, intrap in plaats van ingooi, doorlopend wisselen en bij een gelijke eindstand shoot-outs in plaats van penalty’s. “Uiteraard zijn er nog meer regels te verzinnen, maar voor een effectieve test is het beter niet teveel in één keer te veranderen”, zegt Marc Boele, algemeen directeur van de Coöperatie Eerste divisie. “Spelers en trainers moeten wennen aan de nieuwe regels en hoe meer je verandert, hoe lastiger het effect van een wijziging te meten is.”

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Coöperatie Eerste Divisie, in samenwerking met hoofdsponsor Jupiler, KNVB, FOX Sports, Southfields, De Correspondent en de Suriprofs. De doelstelling om het voetbal te innoveren wordt onderstreept door de betrokken partijen. FOX Sports en Southfields pakken de handschoen op om audio- en beeldvernieuwing te laten zien. Ook in beeld en geluid brengt FOX Sports in de live-uitzending extra beleving. Bij toepassing van de spelregels worden niet alleen spelers en trainers betrokken, maar ook de KNVB en De Correspondent als initiatiefnemer van de innovatieve Avant Garde Cup 2.0 tussen FC Lisse en Quick Boys in november.

Resultaat

De Wedstrijd van de Toekomst wordt omarmd door de KNVB. “Het Nederlands voetbal en de KNVB hebben altijd opengestaan voor innovaties”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond. “Als we het voetbal op lange termijn leuk willen houden voor onze kinderen, moeten we wel kijken naar vernieuwingen. Daarom ondersteunden we in november de wedstrijd tussen FC Lisse en Quick Boys, met onder meer de self-pass, de intrap en zuivere speeltijd, en nu de wedstrijd tussen de promovendus van de Jupiler League en de Suriprofs.”

“Hoe vaker dit soort wedstrijden gespeeld worden, hoe meer mensen zien wat de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld de self-pass is. Het invoeren van nieuwe elementen aan het spel is tijdrovend, maar aan de invoering van de video-scheidsrechter, waar Nederland ook aanjager van is geweest, zie je dat het uiteindelijk ook resultaat oplevert.”

Vernieuwde Suriprofs

De Suriprofs en de Jupiler League hebben een gemeenschappelijk verleden. Zes keer speelde de selectie van profvoetballers van Surinaamse afkomst een benefietwedstrijd tegen de kampioen van de Eerste Divisie. Daarnaast namen de Suriprofs het op tegen een All-Star Team (2003) en een All-Star Talententeam (2006).

Tiende uitreiking Gouden Stieren

Rondom de ‘Wedstrijd van de Toekomst’ worden de Gouden Stieren uitgereikt aan de Kampioen, de Beste Speler, de Beste Trainer, het Beste Talent en de Topscorer van het seizoen 2017-2018.
De aftrap van de wedstrijd op zaterdag 12 mei in het Van Dongen & De Roo Stadion van Excelsior is om 15.00 uur. 

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

16Feb
Clubavond
Aanvang: 20:30
04Mrt
Bestuursvergadering
Aanvang: 19:30
09Mrt
Clubavond
Aanvang: 20:30
12Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Aanvang: 20:00
11Mei
Clubavond
Aanvang: 20:30

Wij zijn trots op onze sponsoren