SNO Nijverdal eindigt als 7de op NK in Enschede

26 juni 2019

Op zaterdag 22 juni jl. heeft het Nederlands Kampioenschap veldvoetbal plaatsgevonden. De organisatie lag dit jaar in handen van de scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken.

Vorig jaar (op 23 juni 2018) werd SNO Nijverdal 2de op het jaarlijkse IJssel en Berkel toernooi in Zutphen, waardoor wij ons direct kwalificeerden voor dit mooie NK.

De technische commissie van SNO Nijverdal bestond uit Rudolf Wolterink en Jan Klein Ganseij. Beide heren dienen een groot compliment te ontvangen voor de wijze waarop ze alles goed hadden voorbereid. Ondanks diverse (te) late afmeldingen en blessures zijn ze er in geslaagd om een 7-tal op de been  te brengen. De selectie bestond uit de volgende heren: Stefan Klein Ganseij, Thomas de Boer, Maikel van Munster, Max van der Lei, Richard Hultink, Remco Roelofs, Rachnar Kikkert en Maurice Paarhuis.

Rond 08.30 dienden alle spelers en stafleden aanwezig te zijn bij NKC’51. Rond 09.00 arriveerden we op sportpark het Tiemeister in Enschede. Onder het genot van een lekkere kop koffie werd het plan voor vandaag besproken. Op voorhand was wel duidelijk dat het voor onze (relatieve) jonge groep een lastige dag zou gaan worden. We hadden (slechts) 8 spelers tot onze beschikking, hetgeen één wissel per wedstrijd betekende. Gedurende deze dag hebben wij diverse teams getroffen met maar liefs 14(!) spelers, waardoor men (constant) kon door wisselen. Uiteraard wenste onze technische staf zo veel mogelijk wedstrijden te winnen, maar Fair Play moest altijd centraal staan.

Om 10.00 stond de eerste wedstrijd op de planning. De tegenstander was scheidsrechtersvereniging Deventer en Omstreken. Deventer bleek dit toernooi de beschikking te hebben over een zeer jong en dynamisch team. Gedurende de wedstrijd hadden ze (logischerwijze) de touwtjes in handen. De verdediging van SNO stond echter goed opgesteld en Stefan (onze keeper) was in topvorm. In elke wedstrijd krijg je één kans en dat was in deze wedstrijd niet anders. Vanuit een razendsnelle counter werd Thomas alleen voor de keeper gezet. Althans, dat dachten wij. De voorlaatste verdediger van Deventer sloeg de bal weg, alvorens de bal bij Thomas terecht kwam. Uiterst onsportief, maar je merkte aan alles dat Deventer voor slechts één doel naar Enschede was gekomen: de Nederlandse titel. De scheidsrechter gaf ‘slechts’ een vrije trap en een disciplinaire straf bleef in deze situatie achterwege. Uiteindelijk wist SNO de 0-0 uit het vuur te slepen. Dit was tegen een dermate sterke tegenstander het maximaal haalbare.

De tweede tegenstander van vandaag was de gastheer Enschede. Door late afmeldingen had Enschede twee teams afgevaardigd op dit NK. Het eerste team van Enschede was een mooie combi tussen jonge talentvolle scheidsrechters en enkele ervaren rotten. De wedstrijd ging gelijk op en SNO voetbalde naar hun mogelijkheden. Echter, dergelijke (gelijk opgaande) wedstrijden worden beslist op details. Door één onoplettendheid in de verdediging kon de spits van Enschede de bal bij de tweede paal binnenwerken. SNO kreeg in de slotfase nog enkele goede kansen, maar de 15 jarige keeper van Enschede weigerde de capituleren. Enschede wist de krappe voorsprong vast te houden, waardoor SNO zonder punten het speelveld verliet.

In de derde wedstrijd mochten wij aantreden tegen scheidsrechtersvereniging Nijmegen. In het (recente) verleden waren dit regelmatig verhitte wedstrijden. Dit was vandaag absoluut niet het geval. De aanvoerder van Nijmegen verdiend hierin een groot compliment. Hij had een team met veel jonge gasten. Zijn coaching was uiterst sportief en nadat er enkele overtredingen door ons werden gemaakt, had zijn coaching een uiterst de-escalerende werking. Reeds vroeg in de wedstrijd kwamen de heren uit Nijmegen op een 0-1 voorsprong.

Aanvallend kon SNO niet of nauwelijks iets afdwingen. In het slot van de wedstrijd ging SNO alles of niets spelen. Uiteindelijk werd het niets…..aangezien Nijmegen in de slotfase de 0-2 op het scorebord zette.

Voorafgaande aan de laatste poule wedstrijd waren er al enkele zaken duidelijk. SNO kon geen aanspraak meer maken op de halve finales. In de laatste poulewedstrijd ging het louter nog om de vierde plek in de poule. Mocht SNO minimaal een punt pakken tegen scheidsrechtersvereniging de Mijnstreek (uit Heerlen), dan zouden we in de verliezers poule terecht komen voor de posities 5 tot en met 8. Mocht SNO de laatste wedstrijd verliezen, dan restte ons alleen nog de wedstrijd om de 9de en 10de plek. De technische staf vond het laatstgenoemde scenario onacceptabel en probeerden de spelers dan ook op scherp te zetten.

In de laatste poulewedstrijd tegen de Mijnstreek (uit Heerlen) begon SNO uiterst slordig. De heren uit Heerlen hadden alle drie voorgaande poulewedstrijden verloren, maar kwamen snel in de wedstrijd (door een bal die tergend langzaam het doel in ging) op een verdiende 1-0 voorsprong. Het spel van SNO bleef uitermate slordig en van goed voetbal was absoluut geen sprake. In de slotfase van de wedstrijd besloot Richard om mee naar voren te gaan. Hij speelde twee spelers uit en bezorgde op een prachtige wijze dat de bal bij Thomas terecht kwam. Thomas was niet zelfzuchtig en gaf de bal bij de tweede paal aan Max. Deze bleef uiterst rustig en scoorde de gelijkmaker. Verder wist SNO niet te komen en daardoor eindigde deze wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.

In de poulefase behaalde SNO 2 punten. Daarmee eindigde de ploeg van Rudolf Wolterink en Jan Klein Ganseij op de vierde plek in de poule. Tussen de middag genoot het hele team van een heerlijke broodmaaltijd. Wegens privé verplichtingen moest Maikel van Munster huiswaarts keren. Dit betekende dat wij voor de laatste twee poulewedstrijden geen wisselspelers meer tot onze beschikking hadden.

De eerste wedstrijd in de verliezerspoule was een wedstrijd tegen scheidsrechtersvereniging Amsterdam. Amsterdam was in de andere poule op derde plaats geëindigd. Aan beide kanten waren diverse spelers vermoeid, hetgeen het voetbal en de onderlinge verstandhouding geen goed deed. De wedstrijd ging gelijk op en het was al snel duidelijk dat de ploeg, welke het eerste doelpunt zou scoren, deze wedstrijd zou gaan winnen. Helaas viel deze goal aan de verkeerde kant. In de slotfase van de wedstrijd moest een speler van Amsterdam (terecht) het speelveld verlaten met een rode kaart. SNO kon geen gebruik maken van het numerieke overtal en verloor de wedstrijd met 1-0.

De 6de en tevens laatste wedstrijd van de dag was tegen scheidsrechtersvereniging Nijmegen en Omstreken. Het betrof de wedstrijd om de plekken 7 en 8. Strafschoppen moesten beslissen welke ploeg met de 7de plek aan de haal ging. Voor SNO was het zaak om met een goed gevoel het toernooi te beëindigen. Per slot van rekening hadden we op dit NK nog geen wedstrijd winnend kunnen afsluiten. Nijmegen begon met het nemen van de strafschoppen. Stefan was vastberaden om een heldenrol voor zichzelf op te eisen. De eerste strafschop van Nijmegen ging rechts naast het doel. Thomas zette SNO, met een goed genomen strafschop in de linkerhoek, op een 0-1 voorsprong. Ook de tweede strafschop van Nijmegen ging mis. De aanvaller van Nijmegen schoot hoog over. Aangezien de strafschoppenserie uit slechts 3 strafschoppen bestond, kon Max de wedstrijd beslissen. Max is echter een uitermate sociale jongen en wilde onze aanvoerder en tevens spits de mogelijkheid gunnen om dit toernooi toch minimaal één doelpunt te maken. De strafschop van Max werd gekeerd door de doelman van Nijmegen.

De aanvoerder van Nijmegen was ijskoud en schoot zijn strafschop onberispelijk raak. De laatste strafschop van SNO werd genomen door Maurice. Hij schoot de bal rustig in de linkerhoek, waarmee SNO de laatste wedstrijd als winnaar van het veld stapte.

Uiteindelijk werden we dus 7de op het NK veldvoetbal. We kunnen echter terug kijken op een zeer geslaagde dag. SNO heeft zich keurig gedragen. Wij hebben geen enkele kaart gepakt en ondanks de teleurstellende eindpositie waren de onderlinge verstandhoudingen optimaal te noemen. We hebben er met elkaar echt een uitermate leuke dag van gemaakt. Rest ons nog om de winnaar (scheidsrechtersvereniging Helmond / Venlo) van harte te feliciteren met de Nederlandse titel. In de slotfase wonnen ze de finale van Deventer. Daarnaast willen wij Nijmegen van harte feliciteren met het behalen van de fair play prijs.

Rest ons nog om de organisatie (scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken) te bedanken voor het prima georganiseerde toernooi. De laatste woorden wil ik echter graag besteden aan Rudolf en Jan. De laatste jaren hebben wij (door het feit dat we te weinig voetballers tot onze beschikking hadden) niet deelgenomen aan deze prachtige voetbaltoernooien. Ondanks de teleurstellingen bleven beide heren altijd positief en hebben ze er ook vandaag voor gezorgd dat het voor iedereen (inclusief de aanwezig supporters van SNO) een zeer gemoedelijke en gezellige dag is geworden, waarvoor onze dank!

Een sportieve groet,

Maurice Paarhuis

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren