Congres zet in op nieuwe KNVB-arbiters

12 januari 2019
Amateurscheidsrechter Wim van der Velde is 65 jaar en fluit nog steeds standaardteams. Hij omschrijft zichzelf als een 'solist met zelfvertrouwen'. De Hardenberger organiseert mede het grote arbitragecongres, dat morgen plaatsvindt in Oldenzaal en waar een kleine 500 arbiters uit district Oost op afkomen.
 
Waarom is dit congres zo belangrijk voor de 'gewone' scheidsrechter in district Oost? En wat is er in Oldenzaal eigenlijk allemaal te doen?
 
,,Je hebt clubscheidsrechters en KNVB-scheidsrechters. We hopen dat de scheidsrechters die nu nog voor hun vereniging fluiten, enthousiast worden om KNVB-scheidsrechter te gaan worden. Hopelijk kunnen we met het programma dat onder meer bestaat uit drie workshops en een lezing van Björn Kuipers over de VAR, ze zover zien te krijgen."
 
Scheidsrechters uit district Oost zijn uitgenodigd om gratis het congres te bezoeken. Hoe is het eigenlijk gesteld met de arbitrage in dit district?
 
,,Als het gaat om de standaardelftallen durf ik te zeggen dat we ons nog prima redden. Daar is iedere week wel bezetting voor. Vanaf de reserve derde klasse zie je meer en meer dat clubscheidsrechters fluiten. Zo ben ik ook ooit begonnen. Nadat ik moest stoppen met voetballen ging ik fluiten, omdat ik weer wat wilde doen. Eerst 17 jaar als clubscheidsrechter, maar omdat ik al die koppies in de buurt wel een keer kende, ben ik KNVB-scheidsrechter geworden."
 
,,Ik fluit nu nog vierde klasse en lager, dus ook veel tweede teams. Ik ben 65 jaar en ga zeker nog zolang door als ik kan, maar ik maak graag plaats voor jonge scheidsrechters. Alleen zie je nog weleens dat als die jonkies niet snel genoeg op een hoog niveau terechtkomen, ze vroegtijdig afhaken. Een kwestie van een gebrek aan motivatie en mentaliteit. De KNVB moet dan een beroep blijven doen op scheidsrechters van mijn leeftijd."
 
,,Met de scheidsrechtersvereniging trainen we iedere dinsdag en er zijn twee leden die nog ouder zijn dan ik en ook nog steeds fluiten. Als ik vandaag of morgen in een konijnenhol stap en geblesseerd raak, dan duurt mijn herstel veel langer dan bij een jonge scheidsrechter. "
 
Toparbiter Björn Kuipers is ook aanwezig. Hij gaat een lezing geven over de VAR. U vindt vast wat van de VAR?
 
,,Ik snap de belangen in het betaald voetbal maar al te goed. Alleen lijkt het wel of de scheidsrechters tegenwoordig onzekerder worden door al die camera's en de VAR. Ook heeft de invoering van de VAR invloed op het amateurvoetbal. Op het niveau waarop ik fluit, hoor je vaak 'hé scheids!' als zich iets afspeelt, wat vergelijkbaar is met een VAR-moment van de dag ervoor. Al hoor je dat hé scheids! eigenlijk altijd wel. Vandaar dat het congres ook zo heet.''
 
Bron: www.destentor.nl 
Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren