54ste Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal

10 april 2018

Beste SNO-ers,

Op maandag 9 april heeft de 54ste jaarlijkse algemene ledenvergadering van Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken plaatsgevonden. 

Om 20.00 werd de vergadering geopend. Een bijzonder woord van welkom was er voor de erevoorzitter van SNO, betreffende dhr. Spenkelink, onze ereleden (Westenbroek, Schwarte, Boerdam, Schuurman en van der Velde) en aan onze leden van verdienste (de heren Schippers, Filart en Poffers). 

Daarnaast was het mooi om te zien dat er diverse collega COVS verenigingen de moeite hadden genomen om ons te bezoeken in Nijverdal. Dit had betrekking op de COVS verenigingen Zwolle, Deventer en Enschede. Tot slot was er een warm woord van welkom aan de vertegenwoordiging van de KNVB. Namens de KNVB waren Jan van Dijk en (ons lid) Jan Schippers aanwezig. 

Allereerst werd er een moment van stilte ingelast voor alle dierbaren, welke ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Aansluitend maakte de voorzitter gebruik van het moment om de huidige stand van zaken binnen SNO nader onder de loep te nemen. Allereerst werd er stil gestaan bij enkele punten van aandacht, waar vorig jaar Wim van der Velde in zijn openingswoord bij stil stond. Allereerst had dit betrekking op activiteiten voor de oudere SNO-ers. Deze hadden aangegeven dat clubavonden in steeds mindere mate aansloten bij de wensen van deze doelgroep. Deze woorden hebben wij ons ter harte genomen en daarom hebben wij op vrijdag 10 november een activiteit georganiseerd, louter voor 65 plussers. De reacties van onze leden waren zeer positief en wij kunnen stellen dat een nieuwe traditie is geboren. Daarnaast hebben wij als SNO op vrijdag 9 februari jl. een jeu de boules wedstrijd gehouden met onze sportvrienden van NKC’51. Deze activiteit was voor jong en oud. Het was een prachtige avond waarin er veel werd gelachen en waarin oude herinneringen werden opgehaald.

Als tweede stond Wim (in 2017) stil bij het feit dat de bestuurslaag COVS district oost is komen te vervallen en hij had de verwachting dat de individuele COVS verenigingen in grotere mate regionaal zouden gaan samenwerking. Hier blijkt in de praktijk toch minder gebruik van gemaakt te worden. Wij, als SNO Nijverdal, hebben getracht om de Twentse groepen bij elkaar te krijgen. Echter waren deze (zonder SNO) al bij elkaar geweest. Een gemiste kans wat ons betreft, alleen zullen wij ook gedurende het komende jaar trachten om op reguliere basis bij elkaar te komen om van elkaars krachten gebruik te kunnen maken.

Als derde en laatste punt ging Wim vorig jaar in op de samenwerking tussen SNO en de KNVB. De laatste jaren zijn er enkele mutaties geweest binnen de KNVB. De grootste verandering heeft natuurlijk betrekking op het samenvoegen van district Noord en Oost. Wij als SNO hebben ook ervaren dat het regelmatig voorkwam dat er ruis op de lijn zat. Nu kunnen we met elkaar aan de zijlijn blijven staan of we kunnen zelf de handschoen oppakken. Wij als bestuur hebben besloten om het laatste te doen en hebben de KNVB (in de personen van Adriaan Inia, Lennart Fledderus en Jan van Dijk) uitgenodigd.  Op dinsdag 30 januari 2018 is de KNVB bij ons op bezoek geweest en wij als SNO kijken terug op een zeer geslaagde avond. Voornaamste doel van deze avond had betrekking op wederzijds begrip. Wat ons betreft is dit ook geslaagd. 

Regeren is echter vooruit kijken. Nadat de voorzitter een terugkoppeling had gegeven op bovenstaande punten van Wim, werd de huidige stand van zaken nader besproken. Het is anno 2018 niet meer een vanzelfsprekendheid dat mensen lid worden van een vereniging. Constant moet je als vereniging nadenken over je toegevoegde waarde. Wij zijn een bestuur welke er is voor onze leden. Tradities zijn leuk, maar op het moment dat leden niet/nauwelijks meer waarde hechten aan dergelijke tradities, dan moet je je hardop afvragen waarom je dergelijke zaken geforceerd wilt blijven faciliteren en of je je schaarse tijd en mankracht niet moet gebruiken voor onderwerpen waar de leden veel interesse in hebben. Voorbeelden van dergelijke zaken zijn spelregelwedstrijden en voetbaltoernooien. Wij merken dat het animo voor dergelijke onderwerpen hard minder aan het worden is. Wij steken onze aandacht dan liever in essentiële onderwerpen zoals interne spelregelcursussen, hoogwaardige sprekers binnenhalen en een goede invulling geven aan trainingsavonden.

Nadat de officiële opening had plaatsgevonden, ging Gerwin Moeken in de functie van secretaris (bij afwezigheid van Andre Meulenkamp) in op de in en uitgaande post. Wij hebben voor deze avond afmeldingen ontvangen van de volgende scheidsrechtersverenigingen: NOT, Hengelo en Zutphen. Bovendien waren de volgende leden verhinderd: Gerhard Scheperman, Julian Arrindell, Andre Meulenkamp, Max van der Lei, Roel Poffers en Gert Ekkel.

De notulen van de vorige JALV werden goedgekeurd door de leden. Daarna ging de penningmeester van SNO (Dirk Jansen) nader in op de begroting van 2018. Bovendien gaf hij de aanwezigen een inkijk in de behaalde resultaten van 2017. Zowel aan de inkomsten kant als wel aan de uitgaven kant waren de uiteindelijke resultaten niet in overeenstemming met de begroting. M.b.t. de uitgaven is dat natuurlijk een positief punt, m.b.t. de inkomsten liggen hier punten voor verbetering. Uiteindelijk hebben we het boekjaar 2017 met een positief resultaat kunnen afsluiten. Namens de kascommissie kreeg Stan Endeman het woord. Hij verzocht de vergadering om het bestuur, en met name de penningmeester, decharge te verlenen. De vergadering ging hier mee akkoord.

De voorzitter stelde de vergadering voor om de jaarcontributie op €37.50 euro te laten. Hier stemde de vergadering logischerwijze mee in. Wel waren er enkele op- en aanmerkingen met betrekking tot de jaarcontributie voor 65 plussers. Dit is iets wat het bestuur intern verder zal uitzoeken en wat wij in een later tijdstip zullen terugkoppelen aan de leden.

Nadat de verslagen van de diverse commissies waren besproken (begeleidingscommissie, technische commissie, aanstellingscommissie, voetbalcommissie en de ontspanningscommisie) ging de voorzitter nader in op de bestuursverkiezingen. Andre Meulenkamp heeft bij het bestuur kenbaar gemaakt dat hij dit jaar voor het laatste jaar de functie van secretaris zal uitvoeren. Daarnaast waren Maikel van Munster en Dirk Jansen aftredend. Beiden werden met goedkeuring van de vergadering voor een periode van 3 jaar opnieuw gekozen. Dirk heeft hierbij wel aangegeven dat hij elk jaar de mogelijkheid wil hebben om eventueel te kunnen stoppen in het geval hij het e.e.a. niet meer kan combineren met zijn werk.

Nadat we een pauze van 10 minuten hadden ingelast, hervatte de voorzitter de vergadering. Er werd nader stilgestaan bij het bestuursbeleid. Allereerst moesten wij als bestuur onze excuses aanbieden aan onze leden voor het feit dat wij ( op dit moment) onze administratie m.b.t. jubilea niet op orde hebben. Wij hebben ons als doel gezet om in september de administratie op orde te hebben en wij zullen onze administratie delen met de leden, zodat wij voor eens en voor altijd alles goed hebben staan.

Dhr. Veldkamp uit Luttenberg werd door de voorzitter gehuldigd voor het feit dat hij 40(!) jaar lid is van SNO Nijverdal. Uit handen van de voorzitter ontving hij een weerstation en de bijbehorende bloemen. 

Daarna ging de voorzitter nader in de beleidspunten van vorig jaar. De eerste had betrekking op de (regionale) samenwerking met voetbalverenigingen. Gezamenlijk een goede invulling geven aan clubarbitrage. Dit punt is nog niet naar wens ingevuld. De eerste gesprekken met voetbalverenigingen zijn geweest, dus op zich gaan we wel de goede kant op maar op dit moment is dit doel nog niet succesvol afgerond.

Tweede beleidspunt van vorig jaar had betrekking op de technische commissie. Wij waren vorig jaar voornemens om clubs te bezoeken met onze technische commissie. Over dit doel zijn wij zeer tevreden. De technische commissie heeft een goede presentatie in elkaar gezet met accurate beelden en gaan hier ook al regelmatig mee op pad.

Wij hebben echter ook nieuwe doelen, welke met de leden werden gedeeld. Allereerst wil het bestuur meer aandacht voor het damesvoetbal. Damesvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland. Als we echter inzoomen op de arbitrage, dan zien we hier in de regio niet of nauwelijks dames, welke de fluit/vlag hanteren. Wij willen hier als bestuur meer aandacht aan besteden om op deze wijze meer dames als (assistent) scheidsrechter op de velden te zien. Wij gaan dit project samen vormgeven met de scheidsrechtersverenigingen uit Deventer en Apeldoorn. 

Het tweede doel heeft betrekking op de sponsorcommissie. Wij zijn blij dat wij in de persoon van Laurens van Munster een nieuw lid hebben binnengehaald welke zich gaat ontfermen over onze sponsoren. Zoals de penningmeester reeds had aangegeven zijn de inkomsten uit sponsoring het laatste jaar teruggelopen. Kritisch naar onszelf gekeken heeft dit ook te maken met het feit dat hier het afgelopen jaar te weinig aandacht aan is besteed. Vorig jaar heeft het bestuur dit erbij gedaan en dan zie je gewoon dat de sponsoren niet de aandacht krijgen welke ze verdienen. Wij willen Laurens ondersteunen en helpen waar nodig, zodat het aantal sponsoren weer kan toenemen het komende jaar. Wij zijn als SNO nog steeds in staat geweest om de contributie vast te blijven houden op € 37,50 euro. Hierbij zijn wij wel voor een groot gedeelte afhankelijk van de inkomsten van sponsoring en het fluiten van wedstrijden. Aangezien beiden teruglopen komt dit (logischerwijze) onder druk te staan. Door de invoering en facilitering van de sponsorcommissie hopen wij deze druk te kunnen wegnemen. Laurens ontving van de voorzitter en bos bloemen en werd veel succes gewenst in zijn nieuwe functie.

Aansluitend werden alle commissies nader besproken. De kascommissie zal in het nieuwe jaar bestaan uit Hans Hofman, Jan van Otten, Stan Endeman en Wim van der Velde. In de technische commissie zal Wim van der Velde de vrijgekomen functie van Gerhard Scheperman gaan invullen. Het bestuur bedankte Gerhard Scheperman voor bewezen diensten voor de SNO. Helaas was Gerhard zelf afwezig, dus hij zal op een later tijdstip nog in het zonnetje worden gezet door het bestuur. 

Binnen de ontspanningscommissie heeft Hans Groenhuijsen de rol van Gert Ekkel overgenomen. Het bestuur bedankt Gert voor zijn inzet binnen deze commissie. Als we kijken naar de aanstellingscommissie, dan kunnen we stellen dat hier geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Ook in het nieuwe seizoen zullen Anton en Maurice hier succesvol een invulling aan trachten te geven. 

Willie Filart heeft bij het bestuur aangegeven dat hij stopt met zijn werkzaamheden voor de begeleidingscommissie. Hij kan het e.e.a. niet langer combineren met andere verplichtingen. Het bestuur overhandigde Willie een bos bloemen en een SNO pennenset en bedankte hem voor zijn bewezen diensten. Zijn functie zal per heden worden overgenomen door Jan Wijnberg. M.b.t. de voetbalcommissie zijn er geen mutaties. Ook in het nieuwe jaar zal deze commissie ingevuld worden door Jan Klein Ganseij en Rudolf Wolterink.

Aansluitend kreeg Maikel het woord namens de technische commissie. De Hendrik Stegeman bokaal werd uitgereikt aan de spelregelkenner van het afgelopen jaar. Dit werd was er een duidelijke winnaar aan te wijzen, namelijk Rudolf Wolterink. Met gepaste afstand was hij de spelregelkenner van SNO.

Nadat Rudolf zijn bokaal in ontvangst mocht nemen, nam de voorzitter het woord en stond hij stil bij de vrijwilliger van het jaar. Dit jaar is deze prijs voor ons lid Willie Filart. Willie heeft zich jarenlang ingezet voor de begeleidingscommissie van SNO. Hij heeft diverse leden met goede tips echt beter gemaakt. Uit handen van de voorzitter ontving hij een bos bloemen en een kleine vergoeding.

Aansluitend werden de trainers van SNO bedankt voor bewezen diensten. Ook gedurende het afgelopen jaar zijn ze erin geslaagd om elke week weer een gevarieerd programma op de mat te leggen, waarvoor onze dank. Uit handen van de voorzitter ontvingen ze hiervoor een financiële bijdrage.

Namens de COVS was er vandaag helaas niemand aanwezig. Namens de KNVB nam Jan van Dijk het woord. Hij was hier voor de jubilea uitreikingen van Roel Poffers en Julian Arrindell. Beide leden waren echter vanavond verhinderd. Beide heren zullen op een later tijdstip alsnog de onderscheidingen ontvangen.

Nadat er door diverse leden nog enkele algemene vragen werden gesteld, sloot de voorzitter om 21.45 de vergadering. Alle aanwezigen werden bedankt voor hun aanwezigheid.

Een sportieve groet,

Maurice Paarhuis

Voorzitter SNO Nijverdal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren