Klankbordgroep C

08 april 2017

Aanwezig: Sebastiaan Kleijburg, Jeroen Manschot, Arthur Midden, Niels Zeeman, Mike de Bruijn, Soerish Ramcharan, Yency Rodenburg

Opgegeven onderwerpen door officials: 1. Aanstellingen vs. reservelijst 2. 4 e official aanstellingen 3. Afzeggingen 4. Promotie/degradatie 5. Themabijeenkomsten 6. Rapportage 7. Scheiding zaterdag & zondag afdeling

1. Aanstellingen vs. reservelijst Groep: In de groep wordt aangegeven dat het aantal aanstellingen minimaal zijn en dat men regelmatig op de reservelijst staat in groep C. Daarnaast verbaasd het de officials dat (A)SR uit groepen A en B in principe altijd een wedstrijd hebben (desnoods onder niveau bij het niet halen van de FIFA test) en dat groep C eigenlijk daardoor vaker vrij is. Vraag vanuit de groep is of er standaard een x-aantal wedstrijden per district aan Landelijk kunnen worden toebedeeld om minder op reservelijst te hoeven staan en meer actief op het veld. Uitgangspunt moet zijn “meer beschikbaar = meer belonen met aanstellen”. KNVB: Bovengenoemd punt is een “hot item” en een punt waar veel vraagtekens over zijn binnen vooral groep C. Er zijn diverse factoren waarom dit seizoen het aantal aanstellingen tegenvalt t.o.v. voorgaande jaren. - Op zaterdag zijn er 15 wedstrijden / op zondag zijn er 16 wedstrijden. Op zowel zaterdag als zondag gaan er per speeldag 4 wedstrijden naar groep B en 3 wedstrijden naar BV (Betaald Voetbal). Dit houdt in dat op zaterdag 8 wedstrijden en op zondag 9 wedstrijden over zijn. De groep op zaterdag is 21 SR’s en op zondag 20 SR’s. Bij volledige beschikbaarheid zou dat inhouden dat je gemiddeld 1,5 wedstrijd in 4 weken hebt. De werkelijkheid is anders, omdat er blessures zijn, officials die de FIFA test niet hebben gehaald (welke als laatste worden aangesteld) en niet beschikbare dagen. - In de verdeling aan het begin van het seizoen is rekening gehouden met de reservecompetitie, deze zou elke week gespeeld worden. Dat houdt in dat als je op zat/zon niet staat aangesteld, je op maandag een aanstelling kan verwachten. Dat zouden per speelweekend ca 5/6 wedstrijden meer zijn. De werkelijkheid is dat deze competitie om de 2-3 weken wordt gespeeld. - Wat wij doen is op vrijdag de reservelijsten naar alle districten sturen zodat de districten de vrije officials kunnen benaderen. Niels geeft aan al een aantal keer hierdoor actief te zijn geweest, Arthur geeft aan nog nooit te zijn benaderd door het district. Aan ons de taak om dit te blijven sturen. - De verdeling m.b.t. de wedstrijden van de official die wel/geen FIFA test hebben gehaald voor de groepen A/B/C. Officials uit groep A die geen test hebben gehaald, zijn actief in 1 klasse lager (3e div). Officials uit groep B die geen test hebben gehaald, zijn actief in 1 klasse lager (hfd klasse). Officials uit groep C hebben daardoor minder wedstrijden en daar is geen regeling met “een klasse lager” fluiten, in dit geval de 1e klasse. Dit punt zal voor komend seizoen zeker worden meegenomen in de besprekingen en verdelingen.

2. 4 e official aanstellingen Groep: Er wordt aangegeven dat het aantal 4e official aanstellingen niet in verhouding ligt. Ook is er een groot verschil onderling, maar ook per speeldag. Er zijn officials bij die 1-2 keer 4 e official zijn geweest, en officials die inmiddels al 9-10 keer aan de beurt zijn geweest. Waarom deze grote verschillen en wat gaat de KNVB hieraan doen? KNVB: Het is bekend dat er grote verschillen zijn en dat is inderdaad niet goed. Wat blijkt is dat vooral de zaterdag officials worden aangesteld omdat de meeste 2e divisie wedstrijden op zaterdag plaatsvinden. De zondag officials zijn veelal op zaterdag niet beschikbaar en komen we met aanstellen automatisch bij de groep C op zaterdag uit. Vanaf heden hebben wij wel de districten ingeschakeld om per speelronde 1x een 4e official te leveren, om zo de druk te verminderen. Daarnaast is het voornemen om vanaf volgend seizoen vast te leggen dat de 4e official aanstellingen een eis voor plaatsing in groep C moet zijn (zowel zaterdag als zondag). In punt 3 zullen we verder ingaan op afzeggingen.

3. Afzeggingen Groep: Er wordt gevraagd hoe wij omgaan met afzeggingen als 4e official en met de totaal aantal te behalen wedstrijden aan het einde van het seizoen. Als een 4e official elke keer afzegt (om wat voor reden dan ook), gaat dat ten koste van het totaal aantal wedstrijden wat die official moet halen. Uiteindelijk zullen zij hoogstwaarschijnlijk ineens meer aanstellingen krijgen als SR omdat ze aan het aantal van 18 wedstrijden moeten komen, waardoor iemand die wél netjes zijn beurten pakt, misschien ineens minder fluit (omdat die door die vele 4e off beurten al aan zijn minimaal aantal aanstellingen zit). KNVB: Zoals in punt 2 vermeld lopen de aanstellingen m.b.t. de 4e officials niet geheel zoals we hadden gehoopt en bedacht. Per heden zullen wij hier zeker rekening mee houden, want het mag niet zo zijn dat mensen die volledig beschikbaar zijn, worden gestraft. Als 4e officials afzeggen, zullen wij die de week later (of daarna) alsnog aanstellen als 4e off, net zo lang tot diegene zijn beurt heeft gehad. Als deze blijft afzeggen, houdt dat ook in dat diegene geen aanstelling krijgt als SR.

4. Promotie/degradatie Groep: Er worden vragen gesteld hoe de P/D eruit ziet, maar onderling wordt er al aangegeven dat dit begin van het seizoen is gecommuniceerd naar de officials. KNVB: In de bijlage is nogmaals de P/D regeling toegevoegd. Officials die de FIFA test niet hebben gehaald zullen automatisch naar 1 groep lager degraderen (indien zij geen dispensatie krijgen). Kortom: de 5 laagste op de ranglijst degraderen + FIFA test niet gehaald ook. Als een official zowel de FIFA test niet heeft gehaald en bij de laatste 5 op de ranglijst zit, dan behoort die tot de laagste 5 dus.

5. Themabijeenkomsten Groep: Er zijn individuele gevallen die de kick off niet konden bijwonen en dus niet het maximaal aantal punten hebben behaald (en dan degene die later wel in district een themabijeenkomst hebben bijgewoond). Dit is mede door de late communicatie vanuit de KNVB richting de officials. KNVB: Spelregels zullen tijdens de wedstrijd niet worden veranderd. Als officials niet kunnen komen om welke reden (voor een ieder z’n eigen goede redenen) dan ook, willen we juist diegene die er wél zijn “belonen” door meer punten te geven dan degene die de bijeenkomst later moeten inhalen. Het is juist van belang om vóór het begin van het seizoen samen te komen en de instructies te doen. Aanwezigheid wordt daarom dus “beloond” en worden degene die er niet aanwezig kunnen zijn niet “gestraft”. In het handboek staat dat er een 3e themabijeenkomst voor groep C zou moeten worden georganiseerd, deze komt te vervallen (elke official krijgt dan 20 punten cadeau).

6. Rapportage Groep: Er is een vraag hoeveel rapporten elke official in groep C moet krijgen, daar zijn namelijk wat onduidelijkheden over. KNVB: Het aantal rapporten dit seizoen voor zowel SR als ASR is vastgesteld op minimaal 5 rapporten (met de wens op 6 rapporten per official).

7. Scheiding zaterdag / zondag afdeling Groep: De vraag vanuit de groep is waarom er scheiding is in zaterdag en zondag voetbal en rapportage. KNVB: Dit is vanaf vroeger aan al zo en zou een scheef beeld kunnen geven aan het einde van het seizoen. Het is al een bijzondere omslag dat in groep A van de officials wordt verwacht dat ze zowel zaterdag als zondag beschikbaar moeten zijn. Het niveau qua voetbal is op zaterdag en zondag van een weldegelijk verschil en kan zo de rapportage enigszins beïnvloeden (zeker als er officials zijn die óf alleen zaterdag óf beide dagen beschikbaar zijn). Algemene zaken - Communicatie naar de officials kan beter. Zaken moeten/kunnen sneller en vaker gecommuniceerd worden middels een mailtje o.i.d. De nieuwe nieuwsbrief is weer in het leven geroepen en hebben we een medium om sneller zaken te kunnen communiceren. - Sebastiaan geeft aan dat er een kleine wijziging komt in de FIFA test voor groep C volgend seizoen. Het is geen spectaculaire wijziging, dit wordt nog gecommuniceerd t.z.t. 

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren