Amateurvoetbal introduceert aanklager

29 november 2016

Beste official,

Het tuchtrecht in het amateurvoetbal gaat vanaf het seizoen 2017/’18 werken met een aanklager. Dat is een onderdeel van het nieuwe tuchtreglement, waar de ledenraad zaterdag mee instemde. Het streven is met de intrede van aanklagers de voetbalrechtspraak onafhankelijker en transparanter te maken.

Hoe gaat de aanklager te werk?
Bij rode kaarten of andere overtredingen in het voetbal bepaalt een aanklager de hoogte van de straf en verstuurt vervolgens een schikkingsvoorstel. Accepteert een speler het schikkingsvoorstel niet, dan behandelt de tuchtcommissie de zaak verder. Ook kan de aanklager besluiten een overtreding te seponeren of direct voor te leggen aan de tuchtcommissie.

In de huidige voetbalrechtspraak fungeert de tuchtcommissie in een dubbelrol, door zowel een aanklacht in te dienen als de zaak te beoordelen. De aanklager krijgt ook de mogelijkheid in beroep te gaan tegen een uitspraak van de tuchtcommissie, wat de kwaliteit en onafhankelijkheid van de voetbalrechtspraak ten goede komt. In het betaald voetbal werkt de voetbalrechtspraak al langer op deze manier.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder amateurvoetbal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren