Nieuwe wijze van rapporteren

30 september 2016

Beste scheidsrechters,

De afgelopen tijd hebben we diverse vragen gekregen over de nieuwe wijze van rapporteren. Met deze mail willen we een aantal vragen en onduidelijkheden wegnemen.

De C score:
Vanaf dit seizoen is een C score de beginsituatie. Je start altijd op een C-score en afhankelijk van de prestatie die je als scheidsrechter levert op een bepaalde competentie en de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd, kan dit omhoog of omlaag. In de handleiding rapportage staat dat je voor een score hoger dan een C geen verbeterpunten dient te hebben. Dit betekent niet dat het ontbreken van verbeterpunten altijd tot een B score of A score moet leiden. Dit is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad per competentieonderdeel en het aantal goede en correcte beslissingen in de wedstrijd.

Wanneer je een prestatie levert die voldoende is met een aantal goede en/of een aantal minder goede beslissingen en de moeilijkheidsgraad is normaal dan kan de score gewoon op een C blijven.

De woordkeuze:
In het verleden waren we gewend dat de tekst horende bij de competentie ook terug kwam in het rapport. Dus als er ‘’soms wel en soms niet’’ stond kon je er vanuit gaan dat je een C score kreeg. We hebben een aantal vragen gehad van scheidsrechters die ‘’zeer goed” in de tekst lazen maar toch een C kregen. Dit soort ‘’verschrijvingen’’ zijn geen reden tot aanpassing van het rapport. Als de beschrijving verder een C-score rechtvaardigt is sec het gebruik van de woorden “zeer goed” geen reden om te denken dat er een B-score moet volgen, omdat bij iedere deelcompetentie zeer veel aspecten in de beoordeling meegenomen dienen te worden. Dit hangt echt af van de verdere omschrijving en onderbouwing.

Wijze van rapporteren:
We hebben de rapporteurs nadrukkelijk op het hart gedrukt dat we concreet waarneembaar gedrag en een onderbouwing verwachten om onze scheidsrechters zoveel als mogelijk informatie mee te geven. Deze omschrijvingen mogen jullie in het rapport verwachten. Omschrijvingen met de 4 W’s zijn echter alleen bij een A-score of een belangrijk verwijtbare fout verplicht.

We willen jullie op het hart drukken dat een C score de norm is. Krijg je een C heb je het dus gewoon prima gedaan op die competentie. Anders dan in het verleden zeggen we niet meer stellig dat een bepaald aantal incidenten direct tot een bepaalde score moet leiden. Bijvoorbeeld: als iets 5x voorkomt ga je automatisch van een C naar een D. De rapporteur moet in staat zijn om deze situaties te plaatsen in het geheel van de wedstrijd en hij geeft hieraan een waardeoordeel.

Als jullie vragen hebben, kunnen jullie deze richten aan de medewerkers arbitrage van je district.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Hans Schelling
Operationeel manager

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren