Nieuws VCN

03 maart 2016

Mededelingen VCN – februari 2016

 

Nieuwe piramide: stand van zaken

De KNVB heeft middels een uitgebreide brief geantwoord op de vragen die de COVS heeft gesteld over de nieuwe arbitrage-piramide. Hoewel een groot deel van die beantwoording verhelderend was, is het VCN over enkele antwoorden nog niet tevreden. Het VCN heeft daarom de KNVB verzocht daar nog eens beter naar te kijken. Zodra de reactie van de KNVB op deze aanvullende vragen binnen is, zal het VCN de reactie van de KNVB doorsturen naar alle verenigingen en plaatsen op de website www.covs.nl.

 

Rapportage: stand van zaken

Alle verenigingsbesturen hebben onlangs een schrijven van het VCN over de rapportage ontvangen. Inmiddels staat er ook een artikel op de website, waarin aan onze leden wordt gevraagd om hun mening over de rapportage te geven. Met de KNVB is nog geen verder contact geweest, het VCN wacht een bericht van de KNVB af waarin wordt aangegeven op welke manier de KNVB de rapportage tegen het licht wil houden.

 

Beleid COVS bij incidenten Helaas is het aantal incidenten dit seizoen (met name in de grote steden, zie o.a. dit bericht) weer toegenomen. De COVS heeft als belangrijke taak op te komen voor scheidsrechters die met geweld te maken hebben gehad. Om ervoor te zorgen dat overal in Nederland op vergelijkbare manier wordt gereageerd op incidenten, heeft het VCN richtlijnen opgesteld. De richtlijnen hebben een aantal doelstellingen:

* Overal in het land dient door de COVS na een incident een duidelijk afkeurend signaal afgeven te worden aan de voetbalwereld. Dit signaal is overal in het land eenduidig en herkenbaar.

* De belangen van de betreffende (assistent)-scheidsrechter en de arbitrage in het algemeen behartigen en dit ook zichtbaar maken.

* Bijdragen aan oplossingen om geweld tegen de arbitrage te voorkomen in de toekomst.

 

De richtlijnen zijn bijgevoegd aan deze mededelingen.

 

Het VCN verzoekt verenigingen deze richtlijnen te volgen bij incidenten in uw regio of als één van uw leden betrokken is geweest bij een incident. Belangrijk daarbij is om redelijk snel te handelen, zodat ook een COVS-geluid in de media is te horen kort na een incident. Het VCN verzoekt daarom alle verenigingen een lijst samen te stellen met (mail)adressen van redacties van lokale media, zodat bij een eventueel incident direct contact kan worden gezocht met deze media.

 

Aftredende bestuursleden VCN, nieuwe bestuurders gezocht!

Verschillende bestuursleden van het VCN hebben aangegeven zich op de komende jaarvergadering niet herkiesbaar te stellen als bestuurslid van het VCN. Secretaris Willie Peijnenburg en de vertegenwoordigers vanuit de districten Noord en Zuid 1, Jan Kemkers en Ben Wirken, hebben hun afscheid aangekondigd. De vacature voor vertegenwoordiger namens het district Oost is daarnaast nog steeds vacant.

Het VCN is dus op zoek naar mensen die de plaats van deze bestuurders in kunnen nemen. Zeer binnenkort volgen er profielen voor kandidaten voor de betreffende bestuursposten, maar kandidaten om deze bestuurders op te volgen in het VCN kunnen zich evengoed alvast melden.

 

Lidmaatschappen

Tijdens de JAV van 2015 is een voorstel vanuit enkele Noordelijke groepen om een lidmaatschap voor verenigingsscheidsrechters in te voeren aangenomen. Het VCN heeft daarop gezegd dat er direct naar de bestaande lidmaatschappen gekeken zou gaan worden. Op basis daarvan heeft het VCN besloten het gezinslidmaatschap niet langer te handhaven. Leden die nu een gezinslidmaatschap hebben, kunnen hier wel gebruik van blijven maken.

De lidmaatschappen van de COVS per 1-1-2016:

* Normaal lid - betaalt volledige afdracht

* Juniorlid A - op 1-1 van het lopend boekjaar < 19 jaar; betaalt 1,- afdracht

* Juniorlid B - op 1-1 van lopend boekjaar < 22 jaar; betaalt 50% van de

afdracht.

* Verenigingsscheidsrechter - betaalt de eerste 3 jaar 50% van de afdracht, daarna volledige

afdracht. Een persoon kan slechts één keer gebruik maken van deze regeling. Dit lidmaatschap geldt alleen voor verenigingsscheidsrechters die vanaf 1-1-2016 lid worden.

 

Overleg COVS-BAV

Donderdag 18 februari heeft overleg plaatsgevonden tussen BAV (belangbehartiger van de voetbalverenigingen) en de COVS. Onderwerp van dit overleg was het toenemende geweld op de velden. BAV en COVS hebben de intentie uitgesproken samen op te trekken om dit geweld te stoppen. Concreet betekent dit dat we de KNVB gaan verzoeken om een onderzoek in te stellen naar de effectiviteit van de nieuwe strafcodes en de manier waarop tuchtzaken sinds enkele seizoenen is georganiseerd. Bovendien vinden BAV en COVS dat het onderwerp ‘geweld voorkomen’ altijd op de agenda van KNVB-bijeenkomsten voor verenigingen hoort te staan. De COVS en BAV kunnen daarnaast gezamenlijk bijeenkomsten voor selectiespelers organiseren om de spelregelkennis bij de spelers te vergroten. Ook kwam vanuit de BAV de wens om de spelregels middels bijvoorbeeld spelregelwedstrijden meer te laten leven bij de B-junioren die hun spelregelbewijs moeten halen. Aangezien de COVS al enkele jaren worstelt met de jeugdspelregelwedstrijden (met name een gebrek aan animo) kunnen hier wellicht de handen ook in elkaar geslagen worden en kan de BAV deze spelregelwedstrijden helpen promoten bij de voetbalverenigingen. BAV en COVS gaan nu aan de slag met de uitwerking van deze plannen.

 

Promotiemateriaal BOS-cursus bijna klaar!

Bestuurslid René Kiebert is druk bezig met de ontwikkeling van promotiemateriaal dat vertegenwoordigers van de COVS kunnen gebruiken bij de BOS-cursussen. Het promotiemateriaal zal o.a. bestaan uit een kort filmpje waarin de voordelen van een lidmaatschap van de COVS worden toegelicht. Op het aankomende overleg tussen districtsbesturen en VCN (half maart) hopen we dit filmpje te kunnen presenteren, waarna het gebruikt kan worden bij bezoeken aan de BOS-cursus.

Omdat er nog heel veel folders voorradig waren en de informatie in die folders nog niet heel gedateerd is, heeft het VCN besloten nog geen nieuw foldermateriaal te ontwikkelen.

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren