2 x geel is wisselen?

14 april 2015

Als we denken dat we op spelregelgebied alles al hebben meegemaakt dan hebben we het mis. Want de voetballers, en vooral de trainers van Heeten en Beekbergen, hebben ons weer een geheel nieuwe interpretatie van de spelregels gegeven.

Wat is er gebeurd? Ergens midden in de tweede helft kreeg een speler van Beekbergen zijn tweede gele kaart. De scheidsrechter had echter zijn administratie niet op orde en vergat op dat moment de rode kaart te geven. Nadat er enkele minuten verder gespeeld was attendeerde de bank van Heeten de scheidsrechter erop dat hier rood gegeven had moeten worden.

Ondertussen was de trainer van Beekbergen zo slim, of liever gezegd zo onsportief, geweest om de betrokken speler te wisselen waardoor er spelregel-technisch een chaotische situatie ontstond.

De scheidsrechter vroeg vriendelijk of Beekbergen met tien man verder wilde spelen maar dat weigerden ze. Ten einde raad werd de weekenddienst van de KNVB gebeld maar de betrokken functionaris wist ook niet wat te doen. En toen er uiteindelijk dertig minuten verstreken waren, kon de scheidsrechter niet anders doen dan de wedstijd staken ...

Een scheidsrechter kan niet meer terugkomen op een spelstraf als het spel is hervat, maar hij kan wel terugkomen op een persoonlijke straf. Betreffende spelregelvraag: op het middenveld wordt snel een vrije trap genomen wegens hands en nadat dit is gebeurd maakt de neutrale assistent de SR erop attent dat een verdediger nog voor de handsbal een klap aan de aanvaller gaf in de eigen zestien. Hoe moet de scheidsrechter nu handelen als hij hiervoor het spel onderbreekt? Antwoord: de verdediger met een rode kaart van het veld sturen en hervatten met een scheidsrechterbal op de plek waar de bal was toen het spel werd onderbroken.

Brengen we deze theorie hier in praktijk dan is het antwoord simpel. De scheidsrechter had de speler alsnog rood moeten geven, de wisselspeler terug naar de bank sturen dus verder gaan met elf tegen tien en had aan de bond moeten melden dat Beekbergen ten onrechte enige minuten met elf man heeft gespeeld.

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren