Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken (SNO) gemoedelijk, hecht en zonder echte toppers. - 'Nu nog de bank in 't gareel'

27 augustus 2014

NIJVERDAL - Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken mag dan vijftig jaar bestaan, daarmee is SNO nog steeds wel een relatief jonge club in scheidsrechtersland. Met nu zo'n honderd leden bovendien een kleine vereniging, die altijd moest opboksen tegen de aanmerkelijk grotere verenigingen in Almelo, Enschede en Zwolle. Een club die nooit een eigen gebouw heeft gehad en altijd bij anderen te gast was.


Hoewel sommige leden van SNO door het gehele land amateurwedstrijden fluiten, heeft deze vereniging nog nooit een echte toparbiter voortgebracht. Gertjan Beltman stond weliswaar ooit op de drempel van het betaald voetbal, maar vanwege zijn geloof wilde deze Rijssenaar geen wedstrijden op zondag fluiten. Maurice Paarhuis heeft zich thans opgewerkt tot vierde official bij wedstrijden in de eerste divisie en de kans bestaat dat dit 'jeugdige talent' uit Ommen zich verder blijft ontwikkelen en in de toekomst gaat fluiten in het betaald voetbal.


Toch zijn erevoorzitter Herman Spenkelink, voorzitter Dick Beldman van de jubileumcommissie en pr-man Gerard Westenbroek maar wat blij dat ze juist lid van SNO zijn, een vereniging die zij omschrijven als een hechte club waar iedereen elkaar kent, nieuwelingen altijd warm worden onthaald en de jonge scheidsrechters alle begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Een gezellige en bescheiden vereniging, waar iedereen in zijn waarde wordt gelaten. Ze zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, temeer daar SNO voldoende jeugdige scheidsrechters aan zich weet te binden.


De leden trainen wekelijks fanatiek op sportpark Gagelman om fit te blijven en ervaringen uit te wisselen. En natuurlijk dienen de clubgenoten als een soort klankbord over problemen in een wedstrijd. Westenbroek en Beldman benadrukken dat spelverruwing en verbaal geweld in het veld de laatste jaren niet groter is geworden, maar dat opgefokte trainers en de reservespelers op de bank wel een steeds groter probleem vormen. "Die moeten we nog beter in het gareel krijgen", vindt Beldman, om te vervolgen dat excessen op de Twentse velden en tuchtzaken een zeldzaamheid zijn geworden. Volgens Westenbroek speelt daarbij ook zeker een rol dat de KNVB hard optreedt tegen iedereen die een arbiter onheus bejegend.
 

SNO werd op 7 augustus 1964 opgericht in toenmalige hotel Buursink, waar Anton Rensen voor een gehoor van achttien arbiters duidelijk maakte waarom hij in Nijverdal een scheidsrechtersvereniging wilde oprichten. Zijn uiteenzetting overtuigde de meeste aanwezigen, die merendeels lid waren van de Scheidsrechtersvereniging Almelo. In de dagen daarna meldden 24 scheidsrechters zich spontaan aan. Rensen werd de eerste voorzitter van SNO en de voorzittershamer werd daarna respectievelijk gehanteerd door Herman Spenkelink, Henk Boerdam, Herman Timmerman en Wim van der Velde. Het ledenaantal van de club, die ruwweg uit het gebied tussen Hardenberg en Holten komen, groeide gestaag tot zo'n honderd nu.
 

De trainingen van SNO werden oorspronkelijk op de velden van SVVN op sportpark Noetsele (Ericaweg) afgewerkt en daarna op sportpark Gagelman (Koersendijk) bij De Zweef. Om echter elke schijn van partijdigheid uit te sluiten ging SNO gebruik maken van het toenmalige onderkomen van korfbalclub NKC'51 op sportpark Noetsele. Toen NKC'51 naar Gagelman (Sportlaan) verhuisde, ging SNO als onderhuurder mee.
 

Overigens voetballen de scheidsrechters zelf ook en doen ze dat zeker niet onverdienstelijk. Verder houdt SNO jaarlijks een wedstrijd om de penaltybokaal en spelregelwedstrijden voor leden van voetbalclubs. Het team van SDOL uit Luttenberg werd zelfs negen keer nationaal spelregelkampioen. Voor basisscholieren worden kennismakingscursussen scheidsrechteren opgezet.

Bron: T.C. Tubantia

 

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren